Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента на Франция, бизнес лидери и членове на френската еврейска общност по време на пътуване до Париж, съобщи АП.

Посещението започна със среща на вечеря в Елисейския дворец, където офисът на френския президент Еманюел Макрон заяви, че планира да сподели "солидарността на Франция с Израел пред лицето на тероризма", но също така подчерта "необходимостта всички да избягват мерки, които е вероятно да нахранят спирала на насилието. Макрон също така предлага да помогне за съживяването на отдавна закъсалия диалог между израелци и палестинци.

Визитата на Нетаняху разгневи палестинските поддръжници на фона на новата вълна на насилие в Близкия изток. Пропалестински активисти планират протест в Париж в събота, за да осъдят решението на Макрон да приеме Нетаняху в такъв нестабилен момент в конфликта в Близкия изток. Демонстрантите казват, че също така ще протестират срещу условията в затворите в Израел за палестински екстремисти, включително изолация и ограничения за семейни посещения.

Израел пак свали ракета, изстреляна от Газа

Израел пак свали ракета, изстреляна от Газа

Отново напрежение в региона

Пътуването на Нетаняху идва по време на един от най-смъртоносните периоди на израелско-палестинския конфликт от години. Израелска военна атака миналата седмица уби 10 палестинци, повечето от които бойци, но също така и 61-годишна жена. Палестинско нападение със стрелба ден по-късно пред синагога в източен Йерусалим уби седем души, включително 14-годишен.

Боевете се прехвърлиха в ивицата Газа. Преди пристигането на Нетаняху в Париж израелски самолети удариха цех за производство на ракети в Ивицата Газа рано в четвъртък, съобщиха израелските военни, часове след като палестински екстремисти изстреляха ракета към Израел.

Макрон и Нетаняху разговаряха в неделя след фаталната палестинска стрелба близо до синагога в Йерусалим.

Нетаняху обеща силен и бърз отговор на атаката в Йерусалим

Нетаняху обеща силен и бърз отговор на атаката в Йерусалим

"Хамас" пое отговорност и се оправда с атака на Западния бряг

Нетаняху е ръководител на най-дясното правителство на Израел, което е подкрепено от ултранационалистически партии, които обещаха да заемат твърда позиция срещу палестинците и да засилят строителството на селища на Западния бряг. Неговото правителство също така предприема големи промени в съдебната система на Израел, което срещна критики.

При заминаването си за Франция Нетаняху каза, че Иран и неговата ядрена програма ще бъдат "главната тема на нашия разговор", когато се срещне с Макрон.

Макрон разкритикува липсата на прозрачност на Иран по отношение на ядрените му дейности и предупреди, че подкрепата му за войната на Русия в Украйна е изложила Иран на нови санкции и нарастваща изолация.

Докато беше в Париж, Нетаняху каза, че ще се срещне с френски бизнес лидери, които се интересуват от инвестиции в Израел, както и представители на еврейската общност, преди да си тръгне в събота вечерта.

По-рано тази седмица френското правителство стартира план, насочен към по-добра борба с расизма и антисемитизма, включително речта на омразата, разпространяваща се онлайн, и повишаване на осведомеността за Холокоста.