Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се бори за политическото си оцеляване в днешните парламентарни избори в страната, които биха могли да сложат край на 10-годишната му доминация в израелската политика, отбелязва "Ройтерс".

Социологическите проучвания показват, че центристката партия "Синьо и бяло" на бившия началник на въоръжените сили на Израел Бени Ганц е с изравнени сили с дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, като загатват, че крайнодясната партия "Израел Бейтену" може да се окаже с решаващ глас в преговорите за съставянето на коалиция.

Партията на Бени Ганц се очаква да спечели изборите в Израел, но Нетаняху с шанс за коалиция

Партията на Бени Ганц се очаква да спечели изборите в Израел, но Нетаняху с шанс за коалиция

Но проучването носи добри новини за Нетаняху

Предизборните кампании на двете основни партии във вторите парламентарни избори в Израел в рамките на пет месеца показват малки различия по много важни въпроси: регионалната борба срещу Иран, отношенията с палестинците и САЩ и стабилната икономика.

Краят на ерата на Нетаняху едва ли ще доведе до голяма промяна в политиката по спорни въпроси като мирния процес с палестинците, който рухна преди пет години.

Нетаняху обяви намерението си да анексира долината на река Йордан в окупирания Западен бряг, където палестинците се опитват да създадат държава. Но "Синьо и бяло" също заявиха, че ще засилят еврейските селища в Западния бряг, като долината на р. Йордан е "източната граница на сигурността" на Израел.

Изборите бяха организирани, след като Нетаняху не успя да сформира коалиция след изборите през април, в които "Ликуд" и "Синьо и бяло" получиха еднакъв дял от гласовете, като всяка от тях получи 35 места в 120-местния Кнесет (израелския парламент).

69-годишният Нетаняху се представя като незаменим в израелската политика, което е подкрепено от това, че той е най-дълго заемалият поста премиер на Израел. Той беше министър-председател от юни 1996 г. до юли 1999 г. и заема поста от март 2009 г. насам. 

Предупреждавайки, че може да бъде заменен от "левичари", които биха отслабили Израел в очите на врагове и приятели, Нетаняху заля телевизиите, радиата и социалните медии с призиви към верните привърженици на "Ликуд" да излязат масово да гласуват.

"От вас зависи! Преднината на "Ликуд" е много малка", апелира той във видео обръщение, публикувано в "Туитър".

Избирателните секции отвориха в 7 ч. и ще затворят в 22 часа, когато израелските медии ще публикуват резултати от екзитпол, които ще дадат първа индикация за резултата.

Междувременно израелските медии съобщиха, че избирателната активност към момента е невиждано висока от повече от 30 години насам. 

И Нетаняху, и 60-годишният Ганц се опитват да активизират своите избиратели и да отнемат гласове от по-малки партии.

Нетаняху обрисува Ганц като неопитен и неспособен да получава уважение от световни лидери като Тръмп. Ганц обвинява Нетаняху, че се опитва да отклони вниманието от евентуалното повдигане на обвинение срещу него за корупция, което премиерът отхвърли като безпочвено.

Ганц се притеснява и от публичната апатия. В интервю за армейското радио, той призова жителите на Тел Авив да "оставят еспресото си за един час" и да гласуват - кимване към светския избирателен район от средната класа, който той се надява да мобилизира срещу религиозните националисти, които подкрепят Нетаняху.