Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху забрани на израелски министри и депутати да посещават Храмовия хълм в Йерусалим, където всекидневно нараства напрежението заради вълна от палестински атаки, съобщава Ройтерс.

Днес се съобщава за поредна атака в Йерусалим, при която 25-годишен израелец е намушкан от арабски терорист.

Четирима израелски граждани бяха заклани в града през последната седмица. Отделно беше регистрирана стрелба в Западния бряг. Двама палестинци пък бяха убити, а десетки ранени при сблъсъци с израелската полиция, което доведе до ескалация на напрежението.

От кабинета на премиера поясниха, че наложената забрана политиците да не посещават джамията „Ал Акса" в Стария град в Йерусалим също се отнася и за арабските депутати. В съобщението се допълва, че ходът има за цел „да намали напрежението около Храмовия комплекс".

Палестинците се страхуват от посещение на еврейски групи, включително депутати с ултранационалистически убеждения, в района на свещените места в Йерусалим.

Като премиер Нетаняху има правомощия да нарежда на полицията да спира посещения на база вътрешна сигурност.

През последните седмици често са регистрирани сблъсъци между палестинци и израелската полиция. В сряда палестинци раниха трима израелци при атаки в Източен Йерусалим, град в Южен Израел и град до Тел Авив. Единият от нападателите е ранен, другият е убит от полицията, а третият е задържан.