Още през пролетта руски официални лица са обсъждали потенциалното използване на ядрени оръжия от  Владимир Путин във войната срещу Украйна.

Това разкри Newsweek.

За съществуването на такива разговори се говори в имейлите, които изданието е получило с помощта на руския правозащитник и ръководител на антикорупционния уебсайт Gulagu.net Владимир Осечкин. Именно на неговата електронна поща информатор на ФСБ с псевдоним "Вятърът на промяната" изпраща информация за случващото се в "кулите" на Кремъл и неговите служби за сигурност.

Нито САЩ, нито Русия ще използват ядрено оръжие, убеден Ердоган

Нито САЩ, нито Русия ще използват ядрено оръжие, убеден Ердоган

Турският лидер иска по-чести срещи на Вашингтон и Москва, за да се избегне нова световна война

Електронните писма са изпратени месеци преди Путин да заплаши, че Русия е готова да използва ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост на Русия".

Newsweek пише, че тогава информаторът е изразил съмнения, че Путин ще направи това, защото Русия "също ще бъде засегната".

Той заяви, че макар конфликтът със съседна Украйна да е "някъде отвъд логиката и здравия разум", всички участници в дискусиите се надяват, че няма да бъде извършена "откровена глупост", имайки предвид използването на ядрени оръжия. Освен това "Ветрове на промяната" отбелязва, че използването на тактическо ядрено оръжие срещу Украйна би означавало "поражение за Русия" както в очите на противниците, така и на неутралните държави.

"Такъв силен аргумент за местен конфликт би показал военна слабост, която дори военният успех не би могъл да компенсира", пише информаторът от ФСБ.

Той също така предположил, че командната верига в Кремъл ще блокира Путин, ако той се опита да нареди ядрен удар. Въпреки това според изданието Путин не е участвал в тези дискусии.

"Той е единственият, който може да вземе решение за използването на такива оръжия, независимо от мнението на генералите. Но самият факт на подобни дискусии предизвиква безпокойство у Белия дом", пише Newsweek.

САЩ и Русия могат да управляват риска от употреба на ядрено оръжие

САЩ и Русия могат да управляват риска от употреба на ядрено оръжие

Москва е отворена за повече преговори на високо ниво

През есента президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че рискът от ядрен "Армагедон" е достигнал най-високото си ниво след Кубинската криза от 1962 г., когато мнозина се опасяваха, че ядрената война е неизбежна. Но съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон и Москва са провели разговори за смекчаване на реториката около потенциалното използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Разговорите за използване на ядрено оръжие от Русия във война срещу Украйна са оценени в публикацията от Макс Бергман, директор на Европейската програма в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Той заяви пред Newsweek, че според него Путин сега "отчаяно търси начин да се опита да промени този конфликт".