Нидерландия иска да купи още около 100 танка Leopard 1 и ракети Patriot за Украйна, съобщава NL Times. 

Кабинетът иска да закупи танковете от техния швейцарски производител, са съобщили източници в четвъртък. За да направят това, те ще трябва да получат разрешение от швейцарското правителство, което досега не беше склонно да сътрудничи при доставките на оръжие.

Швейцария, която държи на традиционната си позиция на неутралитет, се пази максимално от конфликта с Русия. Той по същество блокира износа на оръжия, предназначени за Украйна.

Leopard 1 е малко по-стар танк от по-модерния Leopard 2, от който Украйна също е получила десетки. Въпреки това Киев може да ги използва добре в борбата си срещу руската инвазия, особено сега, когато Украйна може да предприеме контраатака.

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Това би позволило произведените от нея боеприпаси да бъдат изпращани от друга страна на Киев

По-рано тази година, заедно с Германия и Дания, страната закупи сто бойни танка Leopard 1A5 за Украйна. Тези модернизирани танкове са закупени директно от немски производители на склад.

Страната планира да закупи още 96 Leopard 1 от швейцарската компания Ruag, пише и швейцарският вестник Tages-Anzeiger.

Съюзниците на Украйна спешно трябва да доставят на страната повече противовъздушни оръжия, каза премиерът Марк Рюте при пристигането си в Молдова за срещата на върха на европейските лидери.

Германия купува танкове Leopard за 545 милиона евро

Германия купува танкове Leopard за 545 милиона евро

Бойните машини ще заместят тези, дадени на Украйна