Проведените парламентарни избори в Либия преминаха при относително ниска избирателна активност. Близо по-малко от една трета от избирателите, съобщава Би Би Си Би Би Си, позовавайки се на данни от местната избирателна комисия.

Парламентарните избори се възприемат като последен шанс страната да разбие политическата безизходица и продължаващата криза след свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи преди три години.

Действащият Всеобщ национален конгрес на Либия бе избран чрез преки избори през 2012 г., за да изготви конституция и да създаде демократични институции. През февруари 2014 г. пълномощията на този преходен орган изтекоха, но депутатите самоволно удължиха срока на работата му с почти една година - до края на декември. Този ход предизвика огромна вълна от недоволство в страната.

Мнозина вярват, че Националният конгрес на Либия изцяло е под влиянието на ислямистите, обвиняват депутатите в узурпиране на властта, както и в подкрепа за въоръжените групировки. Недоволните от действията на преходния парламент са уверени, че именно Националният конгрес е предизвикал политическа нестабилност и срив на сигурността в страната.