Министрите на външните работи от Арабската лига се съгласиха официално да внесат проект за резолюция в Съвета за сигурност на ООН за създаването на палестинска държава, съобщава ITV News. Целта на резолюцията е да определи времева рамка за създаването на държавата.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че напредва с предложението си до Съвета за сигурност за определяне на ноември 2016 г. като краен срок за израелската окупация.

Абас каза на външните министри от Арабската лига, че е отложил тази стъпка няколко пъти в отговор на исканията на Вашингтон, но подчерта: „Не можем да чакаме повече".

Палестинският президент каза още, че той ще започне консултации по проекторезолюцията, но не спомена график, уточнява АП.

Има вероятност резолюцията да се провали, заради недостатъчно гласове или защото САЩ ще наложи вето.

Абас предупреди също, че палестинците могат да предприемат други стъпки, включително и да се обърнат към Международния наказателен съд, ако Съветът за сигурност отхвърли резолюцията.

Палестинската национална администрация не признава Израел за държава на еврейския народ, заяви още палестинският лидер Махмуд Аббас по време на извънредното заседание на външните министри на страните от Арабската лига в Кайро.

Ние признаваме държавата Израел, но не признаваме еврейската държава, изтъква Аббас.

По думите му, палестинци и израелци трябва да променят статуквото в отношенията си. Ситуацията на Западния бряг на река Йордан е опасна и повече така не може да продължава, коментира палестинският президент.

Израел не знае къде минават неговите граници и отказва да ги установи, подчертава още Аббас.