Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията към агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), предава "Ройтерс".

Съединените щати, Великобритания и други по-рано тази година спряха плащанията към UNRWA след обвиненията на Израел, докато Норвегия, също основен донор на организацията, твърди, че съкращаването на финансирането излага населението на Газа на риск.

Прегледът на неутралността на агенцията, ръководен от бившия френски външен министър Катрин Колона в понеделник, заключи, че Израел все още не е подкрепил обвиненията си, че стотици служители на UNRWA са оперативни в терористични групи в Газа.

"Сега бих искал да призова страните, които все още са замразили вноските си в UNRWA, да възобновят финансирането", каза норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде в изявление.

Отделно разследване от вътрешни следователи на ООН разглежда израелските твърдения, че 12 служители на UNRWA са участвали в ръководените от "Хамас" атаки на 7 октомври, които предизвикаха войната в Газа.

"Норвегия подчерта, че е неприемливо да се наказва цяла организация с 30 000 служители и всички палестински бежанци за предполагаеми злодеяния на малък брой служители на организацията", каза Барт Ейде.

Оттогава 10 държави са възобновили финансирането си. САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Австрия и Литва не са го направили. Говорител на ООН в понеделник каза, че UNRWA в момента разполага с достатъчно средства, за да финансира операциите до юни.

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Службата на ООН по правата на човека работи за потвърждаване на докладите на палестински служители