Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна, съобщи всекидневникът Verdens Gang (VG) в сряда, цитирайки норвежкия премиер на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Доставките се планирани да започнат през 2024 г., каза министър-председателят Йонас Гар Стьоре, според VG.

Четири държави вече официално обещаха да прехвърлят американски изтребители F-16 на Украйна. Украинските пилоти продължават да се обучават на територията на страните партньори.

Белгия обяви доставката на 30 самолета, Дания - на 19, а Норвегия заяви, че украинските ВВС ще получат от тях изтребители с по-ново въоръжение.

Нидерландия ще изпрати на Украйна 24 самолета F-16. Първите изтребители трябва да пристигнат това лято.

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".

Първата група от украински пилоти е завършила обучението си на изтребители F-16 в САЩ.

Киев: Обучението на пилоти на F-16 е бавно, защото са малко местата за това

Киев: Обучението на пилоти на F-16 е бавно, защото са малко местата за това

Украйна си сътрудничи с представители на държавите от Авиационната коалиция и има поетапен подход към използването на авиацията

"Политико" миналия месец написа, че до края на годината трябва да бъдат обучени общо 20 украински пилоти за полети на F-16, което е само половината от необходимите 40 за осигуряване на ескадрила от 20 изтребители, според бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ.

Украйна иска да изпрати 30 пилоти за обучение в САЩ, но американските военни са готови да приемат едновременно не повече от 12 пилоти, се казва в публикацията. Главната причина е липсата на места в школата за пилоти, която също трябва да изпълнява поръчки за обучение на военни от други страни.

"Политико" също така съобщава, че западните военни не смятат, че F-16 може да обърне ситуацията на бойното поле в Украйна, тъй като използването на тези самолети е свързано със сериозни ограничения.

Украйна може да държи част от доставените F-16 в чужбина

Украйна може да държи част от доставените F-16 в чужбина

Киев няма да разполага с нужния брой пилоти за всички обещани F-16