Мнозина норвежци отхвърлиха желанието и предложението на американския президент Доналд Тръмп, че те биха били по-ценни имигранти в САЩ в сравнение с имигрантите от "вонящи страни" като Хаити и африканските държави, съобщава "Ройтерс".

Скандинавската страна, която е една от най-богатите в света, през миналата година беше обявена за най-щастливата страна на планетата, като е известна с изключително щедрата си социална система, финансирана отчасти от големите залежи на петрол и газ.

Тръмп отрича да е наричал Хаити и Африка "вонящи дупки"

Тръмп отрича да е наричал Хаити и Африка "вонящи дупки"

Езикът му просто бил твърд

Тръмп спомена Норвегия в пренебрежителни коментари за други страни, от които емигрират хора в САЩ, докато в Белия дом сенатори го запознаваха с нов законопроект за имиграцията.

"От името на Норвегия: Не, благодаря", написа в "Туитър" норвежки политик, представляващ Консервативната партия в община близо до столицата Осло.

Други норвежци заклеймиха коментарите на американския президент като неуместни и расистки.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

"Няма да дойдем. Наздраве от Норвегия", написа една норвежка.

Въпреки че стотици хиляди норвежци емигрираха в САЩ през XIX в., само 502 норвежци от общо 5,3-милионното население на страната са се преместили там през 2016 г., което е спад от 59 души от предходната година, показват данните на норвежката статистическа служба.

"Ще има ли повече сега", запитаха от статистическата служба в "Туитър".

ООН обвини Тръмп в расизъм за „вонящите дупки”

ООН обвини Тръмп в расизъм за „вонящите дупки”

Ако бъдат потвърдени, това са шокиращи и позорни коментари