Нови протести избухнаха в мюсюлманския свят заради аматьорския антиислямски филм, заснет в САЩ.

Най-малко един демонстрант е бил убит по време на бурни протести в Пакистан. Хиляди разгневени от филма хора пък се включиха в митинг във Филипините, съобщава Би Би Си.

Свидетели съобщават за изстрели и подпалени от протестиращите полицейски коли в афганистанската столица Кабул.

Голям митинг ще се проведе в Ливан, след като лидерът на „Хизбула" шейх Хасан Насрала призова протестите да продължат. Вчера той призова за седмица на протести - не само срещу американските посолства, но също така да се притиснат мюсюлманските правителства да изразят своя гняв към САЩ.

Необходимо е светът да знаете, че мюсюлманите "няма да мълчат пред лицето на тази обида", която той нарече "безпрецедентна".
Големият протест се очаква около 17.00 местно време в крепостта на Хизбула в южната част на Бейрут.

Трейлърът към филма „Невинността на мюсюлманите" излезе на бял свят в последните седмици и предизвика първите протести в египетската столица Кайро миналия вторник. Повече от десет души са загинали в протестите от тогава.

В пакистанската провинция Кибер Пакхтунква местен прес клуб бе подпален, а правителствени офиси бяха щурмувани в района Горен Дир. Един демонстрант бе убит при престрелка с полицията. Друг демонстрант бе убит в неделя.

В близкия град Пешавар протест проведоха хиляди студенти, съобщава АФП.
В най-големия град Карачи, полицията стреля във въздуха, за да разпръсне тълпата, поела към американското консулство, съобщава Ройтерс. В Лахор пък се проведоха протестни шествия на адвокати.

Около 3000 протестиращи изгориха американски и израелски знамена в южния филипински град Марави.

Стотици студенти в йеменската столица Сана поискаха експулсирането на посланика на САЩ.

В столицата на Индонезия - Джакарта стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията. Протестиращите замеряха служителите на реда хвърляха камъни и петролни бомби, докато полицията отвръна със сълзотворен газ.

Протести са докладвани в Шринагар, индийската част на Кашмир.

Стотици палестинци организираха мирна седяща стачка в знак на протест в Рамала.

Разгневени демонстранти в афганистанската столица Кабул стреляха с пушки, запалиха полицейски коли и крещяха анти-американски лозунги.

Междувременно стана ясно, че над хиляда служители на силите за сигурност са обградили джамия в столицата на Тунис, където салафистки лидер, издирван от полицията заради сблъсъците пред посолството на САЩ миналата седмица, се е срещнал със стотици последователи.

Полицаи, военни и елитни антитерористични сили обградиха джамията „Ал-Фатах", където Саиф Аллах Бенахсин - лидерът на тунизийския клон на Ансар ал-Шериата отрече пред последователите си да е участвал в насилието по време на протестите пред американското посолство, съобщава Ройтерс.

Бенахсин, известен също като Абу Иядх, е издирван във връзка с протестите, в които бяха убити двама тунизийци и 29 други бяха ранени.

По-късно стана ясно, че салафисткият лидер е успял да избяга от джамията.