Новият министър-председател на Нова Зеландия планира да забрани използването на мобилни телефони в училищата и да отмени засиления контрол върху тютюна. Това става ясно от амбициозната програма, която той публикува днес за първите си 100 дни на поста, съобщава "Асошиейтед прес". Кристофър Луксън очерта 49 действия, които неговото правителство възнамерява да предприеме през следващите три месеца.

Първият нов закон, който планира да приеме, ще стесни мандата на централната банка, за да се съсредоточи единствено върху поддържането на инфлацията под контрол, каза той. Това би променило настоящия двоен фокус на Централната банка върху ниската инфлация и високата заетост.

Много от действията в 100-дневния план включват отмяна на инициативи от предишното водено от лейбъристите правителство, което беше на власт шест години. Новите усилия включват план за удвояване на производството на възобновяема енергия.

В Нова Зеландия се отказват от строгите закони срещу тютюнопушенето

В Нова Зеландия се отказват от строгите закони срещу тютюнопушенето

Това може да промени подобни намерения и в други страни

Луксън заяви, че много от мерките са насочени към подобряване на икономиката. Част от тях се оказват спорни, включително този за отмяна на ограниченията за тютюна, одобрени миналата година от предишното правителство. Те включват изисквания за ниски нива на никотин в цигарите, по-малко търговци на дребно и доживотна забрана за младежи.

Правителството на Луксън изтъкна, че прекратяването на ограниченията за тютюна, които са щяли да влязат в сила до следващата година, ще донесе повече данъчни приходи, въпреки че премиерът настоя днес, че не става въпрос за търговия със здраве за пари. "Ние се придържаме към статуквото", каза Луксън. "Ние ще продължим да намаляваме процента на тютюнопушене в Нова Зеландия под нашето правителство." Критиците смятат, че планът е пречка за общественото здраве и победа за тютюневата индустрия.

Две образователни инициативи - една изискваща от училищата да преподават по един час четене, писане и математика всеки ден, и друга, забраняваща използването на мобилни телефони, отразяват настроенията сред избирателите, според които училищата са се отклонили от основната си мисия.

Други планове, свързани с етническата принадлежност, като разпускането на здравния орган на маорите, бяха представени от правителството на Луксън като мерки за еднакво третиране на всички граждани, но бяха атакувани от критици като расистки срещу "коренното население".

Нова Зеландия окончателно премахва ограниченията за COVID-19

Нова Зеландия окончателно премахва ограниченията за COVID-19

Мерките отпадат от полунощ във вторник