Властите в Нова Зеландия ще намалят периодите на изолацията заради коронавирус и ще променят дефиницията за контактни лица, докато се борят с огнището на по-инфекциозния вариант Омикрон, съобщи "Блумбърг".

Правителството планира три фази, като първата вече е в ход, тъй като политиците предприемат подход "отстраняване", каза в сряда в Уелингтън здравният министър Айеша Верал. Втората фаза ще настъпи, когато случаите на Омикрон се разпространят в общността, а фаза три ще бъде, когато има хиляди случаи на ден.

"С нарастването на броя на случаите и подходите за тестване и изолация ще се променят в отговор, каза Верал пред репортери. Планирали сме сценарии, когато може да има десетки хиляди случаи на ден."

Нова Зеландия се подготвя за Омикрон

Нова Зеландия се подготвя за Омикрон

Властите се съмняват, че и със затворени граници ще се справят

Нова Зеландия отблъсна тежко огнище на Covid-19, като затвори границата си и при необходимост заключи общностите, като в същото време позволи на по-голямата част от населението да се ваксинира. По-инфекциозният вариант на омикрон означава, че нацията сега трябва да се приспособи към живота с вируса.

"Почти никоя страна в света не е избягала от Омикрон и Нова Зеландия не е изключение, каза Верал. Но можем да бъдем изключение в това, как свеждаме до минимум въздействието на вируса и защитаваме хората си от него."

Във втора фаза положителни случаи ще трябва да се изолират за 10 дни, а не за 14, както е в момента. Контактните ще трябва да бъдат изолирани за седем дни, вместо 10.

Във фаза трета дефиницията за контакти ще обхваща само домакинствата, така че единствено лицата с висок риск ще трябва да се изолират.

Правителството също така ще използва по-широко бързите антигенни тестове с увеличаване на броя на случаите, като фокусира PCR тестовете върху приоритетните групи. 

Нова Зеландия разхлабва COVID-19 мерките въпреки заплахата от Омикрон

Нова Зеландия разхлабва COVID-19 мерките въпреки заплахата от Омикрон

Страната ще премине към система на живеене с коронавируса