Край Червената джамия в пакистанската столица Исламабад се чуват взривове и се вижда дим, но властите отричат да е започнал щурм срещу храма, предаде Би Би Си.

Припомняме в джамията от три дни са се барикадирали студенти по ислям, възпитаници на медресето към джамията известна с радикализма си,  

Операцията на пакистанските власти срещу барикадиралите се в Червената джамия студенти временно бе прекратена по заповед на президента Первез Мушщараф, предаде Би Би Си.
Държавният глава на Пакистан е заповядал на силите за сигурност да проявят търпение и да позволят на жените да напуснат храма.

Независимо от тази стъпка на властите, един от лидерите на студентите - Гази Абдул Рашид, е заявил, че е по-добре да умрат отколкото да се предадат.

Решихме, че ще станем мъченици, но няма да се предадем. Нека ни отрежат главите, но няма да ги преклоним" - е заявил лидерът.

Пакистанските власти не са отговорили на изявлението му, направено след като те отхвърлиха предложението на Рашид студентите-богослови да се предадат при положение, че не бъдат арестувани. Освен това Рашид е искал гаранции за своята безопасност и тази на семейството си.  

Според властите той трябва да пусне жените и незабавно да се предаде, а  дали има за какво да бъде съден, ще реши съдът.  

Предложението на Рашид за слагане на край на противопоставянето, по време на което загинаха 19 души, дойде след като службите за сигурност обкръжиха джамията и проникнаха на тир места през обграждащата я стена  

Според министъра на вътрешните работи Афтаба Шерпао храма вече са напуснали 1140 души. Предполага се, че вътре се намират 300-400 студенти.