Основният фокус на национална сигурност за САЩ сега е надпреварата за мощ, а не тероризма. Това обяви американският военен министър Джеймс Матис, обявявайки националната стратегия за отбрана.

"Ще продължим да преследваме терористите, но голямата надпревара за мощ - не тероризмът - сега е основният фокус на националната сигурност на САЩ", изтъкна Матис в подготвени коментари, публикувани от Пентагона.

Матис представи силното послание на страната, отразено в документа, явно предупреждавайки противниците на Америка, като добави, че американските въоръжени сили се състезавали за възпиране на агресията в три основни региона: Индийско-Тихоокеанския, Европа и Близкия изток.

"Нашето конкурентно предимство във всяка област на военното дело - въздух, земя, море, космос и киберпространство - ерозира", констатира Матис.

Той изтъкна позицията на САЩ за онези, които биха могли да подкопаят демокрацията на страната.

Повишен риск от война на САЩ с Русия и Китай, предупредиха експерти

Повишен риск от война на САЩ с Русия и Китай, предупредиха експерти

Пентагонът разработва две нови ядрени оръжия

"Към онези, които биха застрашили експеримента на Америка в демокрацията: ако ни предизвикате, това ще бъде вашият най-дълъг и най-лош ден", предупре той.

Що се отнася до глобалната стабилност Матис назова Северна Корея и Иран като основни заплахи.

"Изолирани режими като Северна Корея и Иран продължават да извършват незаконни действия, които застрашават регионалната и дори глобалната стабилност", коментира военният министър на САЩ.

Той също така подчерта, че САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от различни ревизионистични сили, включително Русия и Китай. По думите му, Москва цели да разбие НАТО, да промени сигурността в Европа и Близкия изток в нейна полза, докато "Китай сплашва съседите си с хищническа икономика, докато милитаризира елементи в Южнокитайско море".

Китай и Русия разклащат позициите на САЩ като лидер на световната икономика

Китай и Русия разклащат позициите на САЩ като лидер на световната икономика

Редица страни активно се опитват да намерят алтернатива на долара

"Изправени сме пред нарастващи заплахи от ревизионистични сили като Русия и Китай, страни, които се стремят да създадат свят, съвместим с авторитарните им модели - преследвайки да наложат на други страни решения в областта на сигурността, икономиката и дипломацията", допълни шефът на Пентагона.

Според него Вашингтон планира да изгради нови военни партньорства, да засили отбраната на страната, инвестирайки в ядрени сили, както и в космическа, кибернатична и противоракетна отбрана.