Помощник-шерифи от Вирджиния и медицински персонал се борят с вързания с белезници Айвър Отиено, 28-годишен чернокож мъж, в продължение на няколко минути в щатска психиатрична болница, преди той да умре, показва видеозапис, разпространен от Ройтерс и други медии

Схватката е станала на 6 март, когато Отиено е бил приет в Централната държавна болница в Питърсбърг, Вирджиния, според прокурора на окръг Динуиди Ан Кабел Баскервил.

Смъртта на Отиено, която привлече националното внимание, е последният пример за смърт на чернокож мъж по време на намеса с насилие от органите на реда.

Полицията арестува и обвини трима бивши служители на психиатричната клиника и седем помощник-шерифи на окръг Хенрико, Вирджиния, в убийство втора степен при смъртта на Отиено. Повечето от помощник-шерифите и болничните служители, замесени в случая, също са чернокожи. Голямо жури във вторник официално повдигна обвинения срещу десетте обвинени лица.

Семейството на Отиено, след като е видяло миналата седмица видеото, каза по време на пресконференция във вторник вечерта, заедно с техния адвокат Бен Кръмп, че криза от психично заболяване не трябва да бъде "смъртно наказание".

"Айвър беше моето бебе. Той беше специален, беше грижовен, беше любящ", каза Каролин Оуко, майката на Айвър. "Тези десет чудовища, тези десет престъпници, бях щастлива да чуя, че са обвинени. Но това е само началната стъпка. Ще постигнем справедливост за Айвър."

В предварителен доклад на съдебни лекари се казва, че Отиено, който имигрира в САЩ от Кения, когато е бил на четири години, е починал от задушаване. Прокурорите казват, че им е обяснено, че той е бил задържан по време на процеса на приемане, защото е бил "борбен".

Но Кръмп каза, че видеото ясно показва Отиено е с белезници и окови на краката и постави под въпрос защо е било необходимо множество полицаи да го задушат, след като вече е бил задържан.

Властите не изключиха повдигането на нови обвинения или арести.Все още не се съобщава защо Отиено е бил задържан или защо е бил преместен в психиатричното здравно заведение.

Смъртта на Отиено идва след нашумелия случай на полицейска бруталност през януари, включващ няколко полицаи от Мемфис, които биха Тайър Никълс след проверка на пътя. Никълс почина след удари с ръце и крака.

Разпуснаха звеното на биячите в Мемфис

Разпуснаха звеното на биячите в Мемфис

Отговор на призивите за полицейска реформа