Новият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас обяви състава на новото правителство на страната. В него има 10 министри плюс трима министри със задачи като решителни мерки срещу укриването на данъци.

Междувременно новият кабинет положи клетва. За разлика от клетвата на Ципрас, който не пожела да участва в религиозна церемония, целият състав на правителството положи и религиозна клетва освен гражданска. Министрите сложиха ръцете си върху Библията и се прекръстиха. Церемонията беше водена от помощника на атинския архиепископ Йеронимус заедно с двама свещеници.

Както се очакваше, финансов министър ще бъде Янис Варуфакис, който е преподавател. Според оценки на анализатори с номинирането на Варуфакис Ципрас продължава „конфронтационната" си стратегия с ЕК, ЕЦБ и Германия.

Варуфакис е 54-годишен политически икономист и има гръцко-австралийски произход. Професор е по икономическа теория в университета в Атина. Консултант е на Valve Corporation. Деен участник е в дебатите относно глобалната и европейската криза, автор на "Глобалния минотавър". Варуфакис сравнява ролята на икономиката на САЩ от 1970-те години до ден-днешен спрямо останалия свят с минотавър (същество с глава на бик и тяло на човек в древногръцката митология, б.р.).

Панос Каменос, лидер на коалиционните партньори на СИРИЗА - „Независими гърци", поема Министерството на отбраната.

Първият незрящ министър в историята на Гърция, Панайотис Корумблис, става здравен министър.

Никос Коциас, професор по европейски изследвания в Университета в Пирея, е новият гръцки външен министър.

Проф. Янис Драгасакис става вицепремиер. Никос Папас поема държавната администрация. Министър на труда ще бъде Панос Скурлетис.

Панайотис Лафазанис е назначен за министър на възстановяването и развитието (включително на енергетиката, околната среда, климатичните промени и земеделието).

Вътрешен министър е Никос Вутсис.

Интересното е, че трима от министрите са преподаватели - финансовия Варуфакис, икономическия министър Йоргос Статакис и външния Коциас. Статакис преподава политическа икономия в Критския университет.

В кабинета има две жени.

Гръцкият фондов пазар се срина с 5% след обявяването на новите гръцки министри.