Исландецът Кристин Храфнсон е смятан за новото рекламно лице на Уикилийкс.

50-годишният е по-въздържан и не така силно демагогстващ като Асандж. Но дали той е подходящ за говорител на скандалната платформа Уикилийкс?, коментира "Дойче веле".

50-годишният Храфнсон е слаб, с посивели коси и винаги добре облечен. На пръв поглед човек може да го сбърка с някой роднина на Асандж. 

Неговите бивши колеги от исландската телевизия не говорят обаче само добри неща за него - там той бе уволнен преди три месеца. Официалното обяснение беше, че имало различия в редакционната политика, но неофициално се говори за един случай на физическа разправа. Бившите колеги на Храфнсон смятат, че той имал лични проблеми, с които не може да се справи.

Още през 2005 г. започнал битката си срещу банките, макар тогава исландският финансов свят все още да изглеждал в прекрасно състояние. През 2009 година в Уикилийкс се появи секретен документ, свързан с банката Кауптинг. От него излизаше, че малко преди да фалира тя е била финансово опустошена от собствените си мажоритарни акционери.

Исландската телевизия искала да направи тези разкрития в новините си, но банката успява в последна минута да забрани излъчването на новината. Кристин Храфнсон няма нищо общо с този случай, но оттогава насам той се ангажира заедно с мнозина други за приемането на нови и по-прогресивни медийни закони в страната. Редакторът осъществява контакт и с Асандж и започва да го придружава по време на медийните му изяви.

Храфнсон е убеден, че обществеността има право да узнае как една велика сила като САЩ гради истинската си външна политика.

През април, когато Уикилийкс показа едно видео, на което се виждаше как американски войници от хеликоптер убиват иракски цивилни граждани и двама журналисти на агенция Ройтерс, Храфнсон, вече като говорител на платформата, каза:

"Работата на Уикилийкс показва колко голям е провалът на утвърдените медии в информацията около иракската война. Тъкмо онези, които информират от самия Ирак, прекалено често са се осланяли изцяло на официалните съобщения на американската армия. А ние в Уикилийкс разполагаме с множество тайни военни документи. Обществеността съзнателно е била заблуждавана относно убити цивилни граждани."

В публичните си изяви Храфнсон е по-въздържан и по-малко емоционален, както и не така силно демагогстващ като Асандж. Въпреки това неговите бивши колеги в исландската телевизия не са убедени, че той е най-подходящата фигура за говорител на скандалната интернет-платформа.