Новото обединено палестинско правителство положи клетва на церемония в Рамала - ключова стъпка към прекратяване на противоречията между „Фатах" и „Газа", съответно Западния бряг и Газа, съобщава БиБиСи.

Правителството, което включва технократи, бе съгласувано между „Хамас" и палестинския президент Махмуд Абас, който е издигнат от „Фатах".

Двете страни управляваха поотделно, откакто „Хамас", спечелил изборите през 2006 година, отстрани „Фатах" от Газа през 2007 година.

Новият кабинет включва политически независими министри и ще има за задача да организира избори в рамките на шест месеца. То ще бъде ръководено от настоящия премиер Рами Хамдала.

Абас каза, че кабинетът, който включва 17 министри, ще се стреми да търси мир, въпреки че „Хамас" отказва да приеме съществуването на Израел.

Стана ясно, че на трима министри от „Хамас" не им било позволено да влязат в Западния бряг през Израел. Общо пет министри са от Ивицата Газа.

До последната минута двете страни преговаряха за състава на кабинета. „Хамас" настояваше Абас да промени решението си за премахване на позицията министър по въпросите на затворите от правителството. Минути преди да започне церемонията по полагане на клетва представител на „Хамас" обяви без да дава подробности, че спорът е разрешен.

Израел категорично обяви, че няма да преговаря с палестинското правителство заради постигнатото между двете страни споразумение.

Вчера премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова световните лидери да не „бързат да признават" новото правителство.

„Хамас" се разглежда като терористична организация от Израел и САЩ.

Хамдала излезе със съобщение в отговор на думите на Нетаняху, отбелязвайки, че те са част от кампания, която възнамерява да „циментира израелската окупация с всички средства".

Припомняме, "Хамас" и "Фатах" сключиха споразумение за сътрудничество през април.