Проблясък на надежда в преговорите за Брекзит - ново предложение от Лондон събра представители на Великобритания и ЕС за интензивни разговори в Брюксел. Сериалът "Труден развод" още не е стигнал финала, посочва Дойче веле.

През последните дни стана ясно, че главният преговарящ на ЕС обича да изкачва планини в свободно си време. С планинско изкачване Мишел Барние сравни преговорите за Брекзит в Брюксел - според него и за двете начинания са нужни концентрация, решителност и търпение. След като в четвъртък срещата между Борис Джонсън и ирландския премиер Лео Варадкар внезапно породи оптимизъм и очерта пътя към възможна сделка, Барние най-накрая видя достатъчно основание да изпрати преговарящия екип в "тунела" този уикенд. Това означава строго секретни, интензивни преговори, придружени от много малко сън и хранене на крак.

Ново британско предложение

За първи път откакто Борис Джонсън встъпи в длъжност, европейската страна приема британското предложение за достатъчно сериозно да послужи като отправна точка за обстойни разисквания на правните и технически детайли от споразумението. "Виждаме пътека към споразумение" заяви почти ентусиазирано Варадкар след разговора си с британския премиер.

Пътят към споразумението явно включва нов подход към проблема със Северна Ирландия. Съобразно този подход, на ирландския остров няма да има твърда митническа граница, което е едно от абсолютните условия на ЕС. Границата ще бъде преместена имагинерно в Ирландско море. По този начин Северна Ирландия ще разполага със сложна система, която ѝ позволява от една страна да остане в митническия режим на ЕС, а от друга - в бъдеще да се възползва от по-евтините тарифи на Великобритания.

Както обясни Борис Джонсън в интервю: "Цяла Великобритания ще се възползва от предимствата на Брекзит". Дали изобщо някога ще има такива, засега не може да се каже, но тук става дума по-скоро за политическия принцип, според който Северна Ирландия не трябва се третира по-различно от Великобритания като цяло. Във всеки случай именно това е изискването на юнионистите от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), които непосредствено преди новите преговори напомниха на премиера своето становище по въпроса.

От друга страна, в петък Борис Джонсън не отговори конкретно на въпроса дали Северна Ирландия ще напусне митническия съюз с ЕС, което подсказва, че навярно все пак е възможно да се постигне компромис.

Сделката с Мей - само че с ново име?

Явно е също, че новото британско предложение съдържа ключови елементи от предишното споразумение за излизане от ЕС, договорено с Тереза ​​Мей, което парламентът отхвърли три пъти тази зима. В същото време Борис Джонсън смята да се върне към първоначалното предложение на ЕС, а именно варианта, който включва специфичния предпазен механизъм ("бекстоп") само за Северна Ирландия, гарантиращ, че няма да бъде изградена фактическа граница на ирландския остров.

Ако Лондон осъзнае, че това е един вид претопляне на старата манджа или преформулиране на вече стари условия, твърдите застъпници на Брекзит от ДЮП, торите, партията "Брекзит" и медиите на бърза ръка могат да взривят компромисната сделка на Борис Джонсън. Във всеки случай шансовете му парламентът да я одобри, не са твърде оптимистични.

Джонсън няма особена надежда да спечели още гласове от лейбъристите, освен гласовете на онези петима депутати, които подкрепиха споразумението, договорено от Тереза Мей. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е подложен на силен вътрешнопартиен натиск за втори референдум, който да бъде последван от нови избори.

Какви са шансовете?

"Шансовете безспорно са по-добри от миналата сряда, но има още много неща, по които може да се споразумеем и още един куп други, които да се провалят", така консервативният уебсайт "Politics home" цитира правителствен източник. Настроението в Лондон изглежда по-скоро сдържано оптимистично.

Освен това времето не е страната на Борис Джонсън. На този етап изглежда почти невъзможно в рамките само на 2 дни всички сложни детайли да бъдат вписани в правни формули и в готов за подпис документ, който следващия четвъртък да бъде одобрен от посланиците на всичките 27 страни членки на ЕС и техните държавни глави. Неминуемо ще се наложи техническо удължаване на срока. Но тогава Борис Джонсън няма да може да изпълни централното си обещание страната на всяка цена да излезе от ЕС на 31 октомври.

Това отслабва политическата му позиция за предстоящите избори, подтиква избирателите към партията "Брекзит", дава време на опозицията да предотврати твърд Брекзит и след това да поиска втори референдум. Освен това парламентът прие закон срещу Брекзит без сделка и мнозина вярват, че сега Джонсън ще бъде длъжен да го спазва.

Макар междувременно да има проблясък на надежда в преговорите в Брюксел - нищо не е сигурно и провалът е много по-вероятен от бързото споразумение. Някои дипломати от ЕС продължават да се съмняват, че Борис Джонсън наистина иска да постигне споразумение за излизането на Великобритания, а други не вярват в британския начин на водене на преговори. Във всеки случай сериалът "Трудният развод на Великобритания с Европа" остава вълнуващ до самия финал.