С подкрепата на ЦРУ в Украйна е създадена мрежа от 12 тайни бази, разположени по границата с Русия.

Това твърди New York Times, позовавайки се на свои източници.

Американската страна предоставя на Киев разузнавателна информация за ракетни удари и проследява движението на руските войски, а Украйна в замяна предава прихванати разговори и друга информация, което я превръща в един от най-важните партньори на Вашингтон в областта на разузнаването и в център за събиране на разузнавателна информация, който е прихванал повече руски комуникации, отколкото собствената база на ЦРУ в Русия, посочва изданието.

Мрежата от бази започва да се формира преди осем години, през 2016 г., като сглобяването ѝ става "парче по парче" под ръководството на трима американски президенти - Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Първоначално американското разузнаване не желаеше да сътрудничи, опасявайки се, че на Киев не може да се има доверие, неговите разузнавачи са компрометирани и Москва може да бъде провокирана.

Въпреки това през 2015 г. тогавашният ръководител на военното разузнаване на Украйна генерал Валерий Кондратюк предава купчина свръхсекретни файлове на представител на резидентурата на ЦРУ без предупреждение, тогава украинското разузнаване рутинно предаваше класифицирана информация, за да "създаде условия за доверие", съобщава NYT.

"Посолството на САЩ в Киев - базата ни там, дейностите, които се извършваха от Украйна - се превърна в най-добрия източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия", обяснява бившият високопоставен американски служител.

Руските власти заявиха, че Москва е знаела, че Киев е получил разузнавателна информация от западни държави. Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че това няма да попречи на изпълнението на целите на военната операция.

Шефът на ЦРУ тайно е посетил Киев

Шефът на ЦРУ тайно е посетил Киев

Това става за десети път от началото на руската агресия

Президентът Владимир Путин заяви, че през 2014 г. Украйна е сменила правителството си "с подкрепата на ЦРУ".