Украйна призовава съюзниците си да разрешат използването на западни оръжия за нанасяне на удари по въздушни бази на руска територия.

Според The New York Times вдигането от Вашингтон на забраната за използване на определени оръжия е помогнало на Украйна да осуети руската офанзива в Харковска област и също така е намалило обстрела на Харков. Но въоръжените сили на Украйна все още не могат да удрят Русия с АТУРС, някои от които имат обсег от около 190 мили.

"Тези оръжия с по-дълъг обсег биха били необходими за поразяване на въздушни бази дълбоко в руската територия, които се използват от бомбардировачи. Киев трябва да разчита основно на собствения си разширяващ се флот от безпилотни самолети местно производство, за да атакува тези бази", се казва в статията.

Вашингтон заяви, че е разрешил удари по руска територия само след като редица страни партньори са се изказали в подкрепа на това. Известно е, че Украйна има право да удари с американско оръжие руска територия в района на Харковска и Сумска област.

В същото време Вашингтон съобщи, че промяната в политиката по този въпрос не се отнася до ATACMS или удари с голям обсег.

След поредната бомбардировка на Харков президентът Владимир Зеленски се обръща към западните партньори с молба да разрешат използването на техните оръжия на територията на Руската федерация.

"Само през този ден нашите воини свалиха две руски ракети "Калибър". Вчера - 12 руски ракети и 13 бойни дрона. И така нататък - всяка нощ и всеки ден.

САЩ: В следващите седмици Украйна получава още военна помощ

САЩ: В следващите седмици Украйна получава още военна помощ

Ден по-рано САЩ обявиха пренасочване на отбранителни продукти, предназначени за други страни

Руският терор не си отива, затова трябва да засилим натиска - с всички средства и заедно с нашите партньори. Имаме достатъчно решимост да унищожим терористите на тяхна територия - това е единственото справедливо нещо, което можем да направим - и се нуждаем от същата решимост от страна на нашите партньори. Ние можем да спрем Русия. Заедно с всички по света, които ценят живота, ще го направим.", каза той във видеопослание.