Американският вестник New York Times публикува обширна статия, в която анализира възможните последици от ударите по руски военновъздушни бази, за които Москва обвинява украинските въоръжени сили. Според авторите на публикацията на Запад все по-малко се страхуват от евентуална ескалация от страна на Русия, с изключение на възможността за използване на ядрено оръжие.

В публикацията, резюмирана от руската редакция на BBC, изрично се посочва, че Украйна официално не е признала, че стои зад ударите по базите на руските стратегически бомбардировачи в Енгелс и Рязан. "Но официалните лица и гражданите все повече се убеждават, че без да се взема предвид ядрената ескалация, в арсенала на Русия на практика няма други действия, до които тя вече да не прибягва.

Подобни мнения изразяват и западни експерти, цитирани от New York Times.

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

Ключови седмици за конфликта

Робин Ниблет, бивш ръководител на Кралския институт за международни отношения в Лондон "Чатъм хаус", заяви пред вестника, че Русия вече е ескалирала. "Москва вече унищожава украинската инфраструктура в опит да промени стратегическия контекст на войната, т.е. да принуди Украйна да седне на масата за преговори и да предупреди европейците, че възстановяването на страната се оскъпява с всеки изминал ден", казва експертът.

Улрих Шпек, експерт по международна политика от Германия, пък отбелязва, че руските заплахи за драстично повишаване на степента на конфронтация, особено с ядрени оръжия, все повече приличат на празни заплахи.

Путин беше посъветван да не го прави от приятелите си на световната сцена, включително китайския лидер Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди, а САЩ предупредиха за катастрофалните последици от подобни действия, припомня изданието.

Както заключава Шпек, НАТО и Вашингтон се съгласиха, че украинците придвижват процеса напред и с течение на времето страхът от руска ескалация намаля.

WSJ: Топ олигарх убедил Путин, че Западът е слаб и да нападне Украйна

WSJ: Топ олигарх убедил Путин, че Западът е слаб и да нападне Украйна

Трябвало да се покаже военната мощ на Русия