Съединените щати ще наложат стотици санкции срещу Русия. Това ще е нов пакет, отбелязващ втората годишнина от войната в Украйна и в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Това заяви в четвъртък заместник-държавният секретар Виктория Нюланд, цитирана от "Ройтерс".

Някои от санкциите ще бъдат насочени към отговорните за убийството на Навални, но повечето ще ударят "военната машина на Путин" и ще запълнят пропуските в съществуващите режими на санкции.

Те също така ще се насочат към страни, които помагат на Русия да избегне санкциите, пред които е изправена в момента, и банки, които позволяват това избягване.

Нюланд призна, че вече въведените санкции не са спрели руската отбранителна индустрия. "Той (Путин) и неговите измамници откриха много пропуски", каза тя.

Но тя каза, че новите санкции ще решат това.

"Когато видите този пакет след няколко дни, той е много силно фокусиран върху укриването, върху възли и мрежи и държави, които помагат да се укриват - доброволно или по друг начин - и върху банките, които поддържат и позволяват този вид укриване и някои от входове за оръжията."

Нюланд отбеляза, че Русия използва ирански дронове, Москва има споразумение със Северна Корея и нараства икономическата интеграция на Москва и зависимостта на Москва от Китай.

Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални

Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални

Съединените щати ще обявят големи нови санкции срещу Русия в петък

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на 16 февруари, че не е изненадан, а възмутен след съобщената смърт на Навални. "Той смело се изправи срещу корупцията, насилието и всички лоши неща, които правителството на Путин правеше", каза Байдън в Белия дом.

"Руските власти ще разкажат своята версия. Но помнете: Путин е отговорен за смъртта на Навални", заяви американският президент.

Байдън каза във вторник, че Вашингтон ще обяви голям пакет от санкции срещу Русия в петък, без да дава подробности. 

Войната в Украйна започна на 24 февруари 2022 г.

САЩ предупредиха Иран да не праща ракети на Русия

САЩ предупредиха Иран да не праща ракети на Русия

След публикация в "Ройтерс"