Президентът на САЩ, Барак Обама, заяви в телевизионното предаване „С лице към нацията" че не счита, че наскоро разкритите масови подслушвания и интернет наблюдение в страната са нарушили неприкосновеността на личния живот на американците, съобщи Ройтерс.

Администрацията на Обама заяви, че секретното събиране на гигантски количества метаданни от телефонни обаждания, които обаче са в суров вид и в които не се идентифицира самоличността на клиентите е законно и одобрено от Конгреса средство за предотвратяване на въоръжени атаки.

Председателят на Комисията по разузнаване в Конгреса, Майк Роджърс, който е и върл защитник на подслушванията заяви, че Агенцията по Национална Сигурност (NSA) още тази седмица ще огласи информация за терористичните заплахи, които са били предотвратени благодарение на програмата за телефонни подслушвания..

От друга страна конгресменът - демократ от щата Колорадо и противник на подслушванията, Марк Юдъл заяви „Ние дължим на американците да имаме пълен обществен дебат относно обсега на тези програми".

Междувременно директорът на ФБР Робърт Мюлер каза миналата седмица, че властите продължават усиленото издирване на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който има заповед за задържане заради изтеклата от него топ-секретна информация за разузнавателните програми на САЩ.