Президентът на САЩ Барак Обама отхвърли отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от "гросмайстора" Владимир Путин.

"В този момент Путин е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или Съединените щати", заяви в отговор на критиките Обама в интервю за СиЕнЕн, цитирано от "Ройтерс".

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат.

"Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност", подчерта Обама.

Обама допълни, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради Конгреса.

"Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там", посочи Обама.