Президентът на Съединените Щати, Барак Обама говори по случай 50-та годишнина от знаменитата реч на Мартин Лутър Кинг пред мемориала на Линкълн във Вашингтон.

Хиляди се бяха събрали да почетат половинвековния юбилей от историческата реч на бореца за граждански права на афро-американците.

Камбанен звън отбеляза точната минута, в която Мартин Лутър Кинг завършва речта си през 1963 година с поредицата от призиви, започващи с „Нека свободата да звъни...”

Обама, първият афро-американец, заемащ поста държавен глава на САЩ, заяви „Защото те изпълниха своя марш, Америка стана по-свободна и по-справедлива, не само за афро-американците, но и за жените, латиносите, азиатците, индианците, католиците, евреите, мюсюлманите, хомосексуалните и американците с увреждания.”

Президентът на Съединените щати отдаде почит и на всички участници в движението за гражданските права през 60-те години на миналия век.

„И целият свят извлече сила от този пример, без значение дали това бяха млади хора, които гледаха от другата страна на желязната завеса, които в крайна сметка щяха да съборят тази стена, или младите в Южна Африка, които щяха да приключат с бича на апартейда”, добави Обама

В края на речта си, Обама подчерта, че въпреки, че много е било постигнато, все още има много за постигане.