Президентът на САЩ Барак Обама приветства ролята на Русия на преговорите във Виена за прекратяване на кризата в Сирия миналата седмица, съобщават световните информационни агенции.

Русия беше "конструктивен партньор във Виена, опитвайки се да постигне политически преход" в Сирия, подчертал Обама в кулоарите на срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Манила.

При все това, отбелязва Обама, между Москва и Вашингтон се запазват разногласията за съдбата на сирийския президент Башар Асад. По думите на американския президент, ако САЩ и Русия успеят да постигнат съгласие по дипломатическите въпроси, това ще разчисти пътя за по-голямо военно сътрудничество между двете страни.

Говорейкиза подкрепата на Москва за Дамаск, Обама подчерта, че тези различия не са попречили на Русия и САЩ да "обсъдят как можем да постигнем прекратяване на огъня" в Сирия.

Обама заяви също, че би искал Русия да премести вниманието си от подкрепата за президента Асад към борбата с "Ислямска държава". "Бих искал да обсъдя това с руския президент Владимир Путин", добави президентът и уточни, че в същото време той приветства действията на Москва спрямо "Ислямска държава".

"Аз също така приветствам Москва, воюваща с "Ислямска държава". Проблемът беше в тяхното първоначално военно нахлуване в Сирия, когато те бяха по-съсредоточени на оказването на подкрепа на президента Асад", каза Обама.