В мемоарната си книга "Обетована земя" експрезидентът на САЩ Барак Обама описва с критичен поглед руския държавен глава Владимир Путин и налагания от него модел на управление. По думите му, Путин е поставил жаждата за власт над съвестта, а руското правителство прилича на престъпен синдикат, посочва "Свободна Европа.

В първия том на книгата, която излезе на 17 ноември, Обама сравнява руския президент с корумпираните политически босове, управлявали Чикаго в края на ХІХ и началото на ХХ век. Той пише, че за такива хора подкупите и незаконното покровителство представляват легитимни инструменти.

"В такъв свят липсата на скрупули, презрението към всякакви високи стремежи извън натрупването на власт, не се смятат за недостатъци", пише 44-ият президент на САЩ.

Той посочва, че Путин, който управлява Русия през последните две десетилетия като президент или като министър-председател, е формирал страната си такава, че да се боят от нея, но не да й подражават - "малко граждани на развиващите се страни биха черпили от Москва вдъхновение, ако изобщо има такива".

В книгата Обама споделя и своите впечатления от Путин при първата им среща през юли 2009 г., състояла се в негова вила край Москва - тогава той е премиер, а президент е Дмитрий Медведев. Експрезидентът на САЩ описва Владимир Путин като "физически невзрачен, нисък и компактен, с телосложение на борец". Той отбелязва и старанието на Путин да гради мачовски образ, като се снима на кон с голи гърди, правейки това "с претенциозността на тийнейджър в Instagram".

"Обетована земя" на Барак Обама е на път да се превърне в най-продавания президентски мемоар

"Обетована земя" на Барак Обама е на път да се превърне в най-продавания президентски мемоар

Близо 890 000 копия са продадени за 24 часа

На тази първа среща руският лидер започва "анимиран и, както изглеждаше, безкраен монолог", изреждайки всички ситуации, в които Москва се е засегнала от действия на американската страна, включително разширяването на НАТО и войната в Ирак.

Путин обвинил САЩ в организиране на "цветни революции" в "руската сфера на влияние" и заявил, че Вашингтон иска "да доминира в целия свят". Според него, САЩ не виждат в Русия "равноправен партньор". Той обаче не показал желание да изслуша гледната точка на събеседника си по изказаните претенции. Обама констатира, че Путин е загубил интерес към разговора, след като е приключил монолога си.

Същевременно той пише с добро чувство за Дмитрий Медведев, който също присъства на срещата.

"Забелязах известна иронична дистанцираност в изказа му, сякаш искаше да знам, че всъщност не вярва във всичко, което казва." - спомня си 44-ият президент.

Обама: Не мога да бъда по-горд от това да поздравя Байдън с победата

Обама: Не мога да бъда по-горд от това да поздравя Байдън с победата

Но го очаква тежък мандат, призна експрезидентът

Той пише, че е усетил намерението на Путин да се върне на президентския пост през 2012 г., наблюдавайки реакцията му на решението на Медведев през март 2011 г. да се въздържи при гласуването в ООН за употреба на военна сила в Либия.

По думите на Обама е "немислимо" Путин, който упражнява истинската власт в Русия, да не подкрепи Медведев.

"Путин сякаш реши умишлено да злепостави Медведев - знак, че трябваше да допусна, че Путин планира официално да поеме отново юздите на Русия." - пояснява експрезидентът.

В мемоарите си Барак Обама разказва не само за американската политика, но и за личния си живот. Значителна част от текста е посветена на пътуванията му по света и срещите с държавни лидери.