„Любимият проект на управляващите - „Южен поток" вече провокира политически потоп и успешно ще потопи кораба на властта. Правителството на Орешарски отдавна трябваше да е подало оставка, защото загуби общественото доверие още при своя старт. Това заяви днес председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева в местността Янини грамади над село Славовица.

Там стотици земеделци и демократи  от цялата страна се събраха на Националния възпоменателен събор, за да почетат живота и делото на земеделския водач и държавник Александър Стамболийски.  Тази година се навършват 91 години от неговото жестоко убийство.

Равносметката днес е - задълбочаваща се политическа криза, спрени пари по европейски програми, санкции от Брюксел за проекта „Южен поток" и не на последно място рязък спад на  чуждестранните инвестиции и висока безработица, каза още Ставрева.

По думите й искането на социалистите - от една страна за задължително гласуване, а от друга за провеждане на бързи избори „от днес за вчера" показва безотговорно политическо поведение и паника.

С перспективата за приближаващи избори лидерът на Обединени земеделци призова за консолидация, за обединение на силите в център-дясното пространство около приоритети и успешни решения за ускорено развитие на България.

„Няма друг български политик, който в продължение на 91 години да е честван от своя народ. Не случайно в края на ХХ век група американски историци го посочиха за политик на столетието. Днес, ние, неговите последователи, можем да предложим успешни решения за управлението на България, заяви от своя страна зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев.

Днес, тук, обединени, показваме, че паметта ни е жива. Нека вървим напред и да следваме каузата на Стамболийски: Бъдеще за България, бъдеще за поколенията", заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ Гинче Караминова.

За обединение на политическите партии в център-дясно призоваха в своите изказвания и Захари Петров, Йордан Нихризов и Евгени Михайлов.

След приключването на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделци поднесоха венци и цветя в костницата на Стамболийски.