Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал, като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн.

Според него рекордният бюджет на ЕС за иновации за следващия програмен период може да бъде основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности.

Държавният глава подчерта, че укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в ума си и го създават със сърце и много талант.

България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и иновации

България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и иновации

Парите са по политиката на сближаване на ЕС

По негови думи иновациите са сред ключовите инструменти за постигане както на устойчив икономически растеж, така и на балансирано развитие на регионите. Българската държава обаче все още била длъжник на хората, които работят за развитие на иновациите у нас.

Радев отбеляза, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в България все още са далеч от средното за Европейския съюз ниво, а натрупаните проблеми с прозрачността на управленските решения, медийната свобода и върховенството на правото се отразяват пряко и върху условията за разгръщане на иновативна дейност.

Според него процесите на промяна у нас вече са започнали и сега е моментът за определяне на точните цели и планиране на действията за разгръщане на иновационния потенциал на страната ни.

"Време е България да зададе тон за нов "прочит" на условията, мерките, програмите и качеството на въвеждане на иновативни и креативни модели на работа занапред", заяви президентът. Той посочи и че през тази година страната ни се изкачва с две места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.

Радев пита България ще разработва или ще е консуматор на технологии

Радев пита България ще разработва или ще е консуматор на технологии

Президентът иска да се ориентираме от износ на суровини към производство и износ на продукти с висока добавена стойност

В последните две години, независимо от трудните условия, у нас расте броят на иновациите на работното място, продължава и ръстът на научните публикации с участието на учени от България, изтъкна президентът. По негови думи е необходимо да бъдат подобрени показателите за пазарната среда и достъпът на предприятията до външен финансов ресурс.

Радев призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение и поемане на ясни ангажименти в областта на политиките за образование, наука и иновации. Според него това ще допринесе за създаване на подходяща среда, в която дори най-малките икономически субекти у нас да могат да се включат в процеса на създаване и внедряване на нови иновативни изделия и услуги.

България в никакъв случай не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица важни области благодарение на своите иновативни, креативни и всеотдайни хора, подчерта президентът и допълни, че въпреки трудните условия, институциите трябва да направят всичко възможно, за да подкрепят иновативните идеи и усилия, за да бъдат те двигателят на прогреса и модернизацията на България.