Русия планира да изпрати до 2500 запасняци в бойните действия в Украйна.

Това разкри в "Туитър" Юлия Мендел.

Тя се позова на информация от Генералния щаб на руската армия.

Руските запасняци сега се обучават в тренировъчни центрове във Воронежска, Белгородска и Ростовска област.

До този момент Кремъл твърдеше, че в Украйна се бият професионални войници или доброволци. През последните седмици се появиха слухове, че по руските военни окръжия се изпращат заявки за попълване на бойните части. Изглежда сега се преминава към неофициално обявена мобилизация. 

Според британското министерство на отбраната Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните бойни сили, които събра през февруари, за да нападне Украйна.

Прогнозата е, че Русия едва ли ще ускори значително темпото на настъплението и през следващите 30 дни.

Припомняме, че според същите експерти, по данни от открити източници, руските сили са загубили стотици бронирани машини, десетки самолети, хеликоптери и дронове и шест военни кораба по време на инвазията в Украйна. Нахлуването в Украйна се отразява тежко на някои от най-боеспособните части и предни подразделения на руските въоръжени сили. Русия ще се нуждае от много време и средства, за да възстанови въоръжените си сили след този конфликт, прогнозираха британците точно преди 9 май, когато руската армия победно трябваше да шества на Червения площад в Москва.

Генсекът на НАТО: Украйна е способна да победи

Генсекът на НАТО: Украйна е способна да победи

Йенс Столтенберг смята, че руският план за инвазия е осуетен

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон, коментира разпространените снимки и видеа с унищожена руска мотострелкова бригада, която се опитва да премина през понтонен мост над река Сиверски Донецк от 11 май.

Военният анализ цитира изказвания в социалните мрежи, включително известни руски блогъри, които коментират некомпетентността на руските военни. Опитът за пресичане на реката показва шокираща липса на тактически усет, тъй като на сателитни снимки се вижда, че унищожените руски превозни средства са плътно струпани в двата края на разрушения мост, което очевидно позволява на украинските артилеристи да убият стотици и да унищожат десетки превозни средства с концентрирани удари. Според публикациите ръководството на руските въоръжени сили не е успяло да се поучи от опита си във войната.