По време на пресконференция в кулоарите на Световния икономически форум в Давос американският президент Доналд Тръмп изненадващо обяви, че климатичните промени не са измама, като изненадата идва оттам, че досега той винаги е твърдял точно обратното.

Той настоя, цитиран от "Гардиън", прочутата климатична активистка Грета Тунберг да не критикува САЩ във връзка с това, че не прави достатъчно за разрешаване на проблема.

Грета Тунберг скастри Тръмп: Засаждането на дървета не е достатъчно

Грета Тунберг скастри Тръмп: Засаждането на дървета не е достатъчно

Настоя емисиите на парникови газове да бъдат спрени изцяло

На журналистически въпрос, че вчера е трябвало да сподели светлините на прожекторите с Тунберг и какво мисли за нейните коментари и дали е скептик по отношение на климатичните промени, Тръмп отвърнал без връзка с въпроса, че тя го е била, бидейки избрана за личност на годината от сп. "Тайм" за 2019 г. и появявайки се на корицата на изданието вместо него.

В тази връзка той се поинтересува на колко години е Тунберг и отбеляза, че не е гледал изявлението ѝ в Давос, но "би се радвал" да го види.

Той отрече, че не приема проблемите с климата сериозно, но разкритикува активистите, призоваващи за драматични промени.

Тръмп: Светът трябва да отхвърли пророците на апокалипсиса
Обновена

Тръмп: Светът трябва да отхвърли пророците на апокалипсиса

Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на словото си на Световния икономически форум в Давос

"Някои хора поставят проблема на ниво, което е нереалистично, до степен, в която не можете да живеете живота си. Ние искаме най-чистата вода и въздух на земята", настоя американският държавен глава.

След това той разкритикува други страни, където замърсяването се увеличава, като по думите му Грета Тунберг трябва да съсредоточи критиките си върху тези места, като намекна, че Китай трябва да направи повече за околната среда.

"Имаме красив Тихи океан и отпадъци от други страни плават към нас", коментира той.