Председателят на Съвета по правата на човека към президента на Руската федерация (СПЧ) Валерий Фадеев предложи да се разгледа възможността за увеличаване на наборната възраст на трудовите мигранти и други граждани, пристигнали в Русия и получили гражданство, до 45 или 50 години, съобщи "Интерфакс".

"Конституцията гласи, че защитата на Отечеството е дълг и задължение на гражданин на Руската федерация, без да се прави разлика между тези, които са получили гражданство по рождение, и тези, които са били натурализирани. Необходимо е да се запълни тази правна празнина и да се помисли за увеличаване на военните възрастта на натурализираните граждани до 45 или 50 години", каза Фадеев. Думите му са цитирани в официалния телеграм канал на КПЧ.

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Властите вземат мерки

Според него темата за мобилизацията е много чувствителна за обществото, има изключително високо изискване за справедливост и прозрачност на процедурата. Едно от често чуваните твърдения се отнася до трудовите мигранти и други граждани, пристигнали в Русия и получили гражданство.

"Съгласно действащото законодателство, ако са навършили 27 години, те не подлежат на наборна военна служба и следователно не могат да получат военна специалност и да попаднат в запаса", отбеляза ръководителят на Съвета.

В същото време Фадеев уточни, че не става дума за незабавна мобилизация на натурализирани чужденци - това би било дискриминация.

Русия смени топ генерала, отговарящ за логистиката на армията

Русия смени топ генерала, отговарящ за логистиката на армията

На фона на обявената частична военна мобилизация

"Но например в Израел, където сега се втурнаха някои от нашите граждани, на натурализирания гражданин се дава период от 1 година да се установи на ново място, след което той бива призован в Израелските отбранителни сили, независимо от възрастта. Смятам, че такива механизми могат да бъдат въведени и при нас", каза председателят на СПЧ.

Той добави, че в близко бъдеще Съветът очаква да проведе консултации по този въпрос със съответните комисии на Държавната дума и Съвета на федерацията, както и с Главното правно управление на руското министерство на отбраната.

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

Кремъл май ще забрани на мъжете да пътуват навън