Обстреляха сградата на руското посолство в Дамаск с миномет. Повредена е стена. Няма пострадали сред сътрудниците.
За това съобщиха от Руското външно министерство, цитирани от ТАСС. От ведомството се надяват Съвета за сигурност на ООН да реагира на произшествието.

"На 20 ноември около 10:35 местно време в резултат на минометен обстрел в Дамаск, който се води от позицията на терористите, един снаряд е попаднал във външната ограда на посолството на Русия в Сирия, която е в непосредствена близост до жилищен комплекс", заявиха от руското външнополитическо ведомство.

В резултат на удара със 122 милиметровата мина е повредена стена, както и кабели на електрозахранването и системата на видеонаблюдение.

"Пострадали сред сътрудниците на посолството няма", допълниха от Външното министерство на Русия.

Както съобщиха от ведомството, в Москва разчитат, че западните страни в Съвета за сигурност на ООН дават съответстваща оценка на минометния обстрел срещу руското посолство в Дамаск.
"Надяваме се, че нашите толкова активни по сирийското направление западни колеги в Съвета за Сигурност на ООН няма да мълчат, а ще дадат съответната публична оценка на инцидента, когато бе застрашен живота на руски дипломати", заявиха на Смоленския площад.

От ведомството подчертаха, че обстрелът на дипломатическата мисия няма да повлияе на решимостта на Русия да продължи борбата с тероризма. "Отново искаме да потвърдим, че подобен род провокация няма да повлияят на решимостта на Русия съвместно с партньорите да довърши унищожаването на терористичното огнище на територията на Сирийската арабска република, съдействие за възстановяване на мира и сигурността в Сирия, укрепване на суверенитета, единството и териториалната цялост".

Обстреляха руското посолство в Дамаск
Обновена

Обстреляха руското посолство в Дамаск

Няма жертви, по сградата на дипломатическата мисия има незначителни щети

Припомняме, на 2 август т.г. Руското посолство в Дамаск също бе подложено на минометен обстрел.

През октомври 2016 г. дипломатическата мисия на Русия в Сирия е била обстрелвана два пъти - на 4-ти и на 13-ти октомври 2016 г.