Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Визитата му подчертава лоялността на управлявания от комунистите Виетнам към Русия и предизвиква порицание от страна на САЩ.

Ханой не участва в мирната среща на върха за Украйна в Швейцария, като същевременно изпрати своя заместник външен министър на среща на БРИКС в Русия по-рано миналата седмица.

Очаква се Путин, който положи клетва като президент за пети път преди малко повече от месец, да се срещне с новия президент на Виетнам То Лам и други лидери по време на двудневното си посещение в Ханой в сряда и четвъртък.

Съединените щати, които подобриха отношенията си с Ханой миналата година и са най-големият търговски партньор на Виетнам, обаче реагираха остро.

"Никоя държава не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си", заяви говорител на посолството на САЩ в Ханой, запитан за въздействието на посещението върху връзките със Съединените щати.

Путин се отправя на визита във Виетнам и Северна Корея

Путин се отправя на визита във Виетнам и Северна Корея

Единственото предишно посещение на Путин в Северна Корея бе през 2000 г.

"Ако той може да пътува свободно, това може да нормализира крещящите нарушения на международното право от страна на Русия", добави говорителят, имайки предвид войната в Украйна, която Путин започна през февруари 2022 г.

През март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент за предполагаеми военни престъпления в Украйна. Виетнам, Русия и САЩ обаче не са членове на МНС.

Европейският съюз - друг ключов икономически партньор за Виетнам, не коментира визитата, но миналия месец изрази недоволство от решението на Ханой да отложи срещата с пратеника на ЕС по въпроса с руските санкции - забавяне, което официални лица свързват с подготовката за посещението на Путин.

От гледна точка на Ханой посещението има за цел "да демонстрира, че Виетнам следва балансирана външна политика, която не облагодетелства никоя от големите сили", заяви Иън Стори, старши сътрудник в базирания в Сингапур институт ISEAS-Yusof Ishak, след като през последните месеци страната посрещна също Джо Байдън и Си Дзинпин.

По време на първото си държавно посещение във Виетнам от 2017 г. и общо петата си визита, се очаква Путин да обяви споразумения в сектори като търговия, инвестиции, технологии и образование, разкриха две официални лица.

Путин: Отношенията между Русия и Виетнам са "повече от стратегически"

Путин: Отношенията между Русия и Виетнам са "повече от стратегически"

От своя страна Чъонг Тан Шанг е убеден

Дискусиите с виетнамските лидери обаче вероятно ще се съсредоточат върху по-чувствителни въпроси.

Тези преговори ще включват оръжия, на които Русия исторически е била най-големият доставчик на Виетнам; енергетика, с руски компании, работещи във виетнамски газови и петролни полета в райони на Южнокитайско море, претендирани от Китай; и плащания, тъй като двете страни изпитват затруднения да извършват транзакции поради санкциите на САЩ срещу руските банки.

Не е ясно дали ще има съобщения по тези теми.

"Основните въпроси са свързани с укрепването на икономическите и търговските отношения, включително продажбите на оръжие", посочи Карл Тайер, старши експерт по сигурността във Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера.

Путин и виетнамските лидери вероятно ще се съгласят да изработят валутни транзакции рубла-донг чрез банковата система, за да позволят плащането на стоки и услуги, добави той.