В Белград откриват информационен център за нелегални имигранти, където те ще получават правна и психологическа помощ на майчиния си език. Причина за откриване на този център е рекордния брой хора, които се устремяват към Сърбия.

През общинския център за прием на нелегални имигранти край Белград за последните 24 часа са минали повече от 8000 души от Близкия Изток и Северна Африка, показват данните на Червения кръст, съобщи радио b92.

Секретарят на Червения кръст в Прешево Ахмет Халими заяви, че бежанците, след като се регистрират и получат пакети с храна и вода, не остават в приемния център, но продължават към Белград с влакове и автобуси.

"Може да се каже, че вчера имаше рекорд в броя на бежанците, които пристигат в приемен център в Прешево. Т са хиляди и хиляди хора. Никой няма да бъде лишен от помощ, всички ще получат хранителни и хигиенни пакети, но нашите резерви са към края си", каза Халими.

Той каза, че по изчисления през приемната за мигрантите в Прешево в неделя и понеделник през нощта са преминали между 7000 - 8000 души.

Той добави, че според регистрите на Червения кръст, на базата на броя на раздадените пакети с храна и хигиена, от началото на август, когато е отворен приемния център в Прешево, са преминали около 60 000 души.

"Имаме нужда от хранителна помощ, водоснабдяване и канализация, както и от превозни средства. Превозните средства, които транспортират бежанците, които получаваме, вече не са достатъчно, тъй като те не са превозвали стотици хиляди хора", каза Халими.

Поради огромния наплив на бежанци в Сърбия идват от Македония, в община Прешево формира друг център за прием на бежанци в Миратовац.

Там има повече от 1000 души, разположени в девет големи палатки, осигурени от сръбско-руски хуманитарен център в Ниш. В неделя в Миратовац бяха доставени и 2000 одеяла.