Северна Осетия Повече от сто души може да се окажат жертвите в планините на Северна Осетия, където няколко села бяха затрупани от откъснало се парче от ледник и кални потоци.

Според премиера на руската република Северна Осетия Михаил Шаталов едно от селата, Нижний Кармадон, е изцяло затрупано от дебел няколко метра слой от лед, откъснал се тази нощ от ледника Майли в Кобанското дефиле.

В селото е имало около 12 къщи и трийсетина жители, които най-вероятно са загинали.

Напълно откъснати от калните потоци са селата Кобан и Нижняя Саниба.

Случилото се накара президентът Путин да заяви, че трагедията в Северна Осетия е много голяма. Това е огромна катастрофа, подчерта Владимир Путин и допълни, че в момента основната задача е да се намерят затрупаните хора и да се възстановят условията за живот в района на бедствието.

Засега обаче не може да се установи колко хора са се намирали в дефилето, където се е спуснала лавината. Предполага се, че освен постоянните жители са пострадали и много хора, които са били в Северна Осетия на почивка, както и неорганизирани туристи.

В зоната на трагедията се е намирала и снимачна група, водена от изгряващата звезда на руското кино, режисьорът Сергей Бодров-младши. Не се знае за тяхната съдба, има противоречиви факти, цитирани от NTVRU, че Бодров се е обаждал по телефона, за да каже, че е добре. Но тази информация още не е потвърдена.

Масата на отчупилото се от ледника парче е около 3 милиона тона, съобщи премиерът на републиката, цитиран от ИТАР-ТАСС. Ледът е покрил около 7-8 километра от дефилето, като на места дълбочината му е 90 метра.