С цел укрепване и разширяване на политиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в подкрепа на Украйна, в Париж беше създаден координационен офис, който в бъдеще ще бъде преместен в Киев.

Това съобщи генералният секретар на ОИСР Матиас Корман в кулоарите на международната конференция за възстановяване на Украйна в Лугано, предаде "Укринформ".

Според него, подходът на ОИСР се основава на три основни принципа: лидерство на Украйна в процеса на възстановяване, сътрудничество и координация на всички международни партньори въз основа на най-добри практики, оценки и стандарти, обмен на опит и финансово управление.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

"Ясно е, че ще има огромна нужда от инвестиции в инфраструктура, огромна нужда от финанси, управлението им според координиран план за действие", каза Корман.

Според него реформата за децентрализация трябва да продължи по време на възстановяването на Украйна, тъй като ще осигури ефективното участие на регионите, градовете и общностите в процеса.

Друга цел на процеса на възстановяване, според него, е макроикономическата стабилизация, както и възстановяването на градовете на базата на "зелена реконструкция", възстановяване на икономиката в съответствие с екологичните стандарти, което също ще повиши конкурентоспособността на Украйна.

Както беше съобщено, международната конференция за възстановяване на Украйна се провежда в швейцарския град Лугано на 4-5 юли с участието на украински и международни политици, лидери на ЕС и международни организации, международни финансови институции и др.

Украйна получава през лятото първи транш от ЕС

Украйна получава през лятото първи транш от ЕС

Ще бъде предоставен веднага след ратифицирането ѝ от Европейския парламент и националните парламенти