Около 113 души са загинали при потъвания на четири плавателни съда в морето между Либия и Италия през уикенда, след като морският маршрут се превърна в предпочитан за мигрантите, които искат да се доберат до Европа.

Над 184 000 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море от началото на тази година, съобщиха от Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ТАСС. Над 1,3 хил. Души са загинали и в неизвестност, опитвайки се да стигнат до европейските страни.

Общо 184 546 мигранти и бежанци са пристигнали от началото на 2016 година през Средиземно море в Европа, посочи на брифинг говорителят на МОМ Джоел Милман.

Огромното мнозинство от мигрантите, 154 862 души, са дошли в Гърция. На второ място - с 28 593 пристигнали мигранти е Италия, следвана от Испания (1063) и Кипър (28).

Броят на мигрантите, дошли в Европа през Средиземно море, е значително по-висок в сравнение с първите четири месеца на миналата година, когато рискованият преход са направили 52 700 души.

За сметка на това смъртните случаи са намалели с около една четвърт. 1357 души са загинали през първите четири месеца на миналата година при опит да достигнат Европа през Средиземно море, срещу 1733 за същия период на миналата година.

В същото време общото число на мигранти и бежанци, пристигнали в Европа от януари до април, включително, са повече от хората, пристигнали за същия период през м.г. Тогава на Стария континент пристигнаха 52 750 души.