Германският канцлер Олаф Шолц заяви пред CBS, че никой не знае колко дълго ще продължи руската военна агресия срещу Украйна, но отбеляза, че Кремъл разполага с големи ресурси, за да издържи значително време на санкциите.

Канцлерът беше попитан дали руската операция може да продължи с години. "Никой не знае", отговори Шолц.

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Украинската армия не се отказва да атакува

"Може би руският президент Владимир Путин е лидер на много голяма страна, в която живеят много хора, с големи ресурси, така че може да продължи наистина дълго", продължи германският канцлер.

Олаф Шолц призна, че конфликтът в Украйна ще приключи, когато руските власти осъзнаят, че няма да могат да "реализират идеята за завладяване на част" от украинската територия, но не разсъждава за реалистичността на прогнозите на украинските власти, че конфликтът ще приключи до края на годината.

Германският канцлер подчерта, че Западът е "способен да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", и че е важно да се гарантира, че всички санкции, наложени на Русия, ще продължат.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин прати армията в Украйна под предлог за защита на Донбас в отговор на молба за помощ от ръководителите на ДНР и ЛНР.

Украйна: Лисичанск падна в руски ръце

Украйна: Лисичанск падна в руски ръце

Руските сили превъзхождат по въоръжение и жива сила

В отговор на военната агресия на Москва редица държави наложиха санкции срещу Русия и започнаха да оказват военна и финансова помощ на Украйна.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Киев може да прекрати военните действия в Украйна за един ден, ако се съгласи с условията на Москва и сложи оръжие.

"Ройтерс" пък припомня, че украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред лидерите на Г-7, че би искал да сложи край на конфликта преди настъпването на зимата.