Руските окупатори използват сексуалното насилие като оръжие. Това каза украинската първа дама Олена Зеленска по време на конференция в Лондон, посветена на Инициативата за предотвратяване на сексуалното насилие по време на конфликти.

Олена Зеленска призова международната общност да реагира на многобройните случаи на сексуално насилие по време на война.

Зеленска заяви, че прокурорите разследват повече от 100 подобни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските военни, като според нея реалната цифра може да е много по-голяма.

Олена Зеленска: Войната раздели половината украинци от семействата им

Олена Зеленска: Войната раздели половината украинци от семействата им

Това е едно от най-трудните изпитания във военно време, според Първата дама

"Окупаторите имаха много възможности да унижават украинците и, за съжаление, имаха в арсенала си и сексуално насилие и сексуални престъпления", каза Зеленска. - Всички знаят за огромния брой изнасилвания. И руските войници говорят открито за това, припомни Зеленска.

Много жертви на сексуално насилие се страхуват да говорят за случилото се поради стигмата и опасенията, че извършителите на тези престъпления могат да се върнат и да извършат насилие отново.

"Ето защо е изключително важно това да бъде определено като военно престъпление и извършителите да бъдат подведени под отговорност", казва Олена Зеленска. - "Трябва да има глобален отговор, защото за съжаление подобни военни престъпления ще продължават по целия свят, докато военните вярват, че могат да се измъкнат, обобщи Би Би Си.

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Първата дама припомни, че войната не е приключила

Украинските власти вече стартираха програма за подпомагане на жертвите на сексуално насилие и първата дама на Украйна изрази надежда, че това ще бъде първата стъпка към разследване на престъпленията и наказване на извършителите.

Тя заяви, че украинските власти планират да стартират инициативата и извън страната, по-специално в Германия и Чехия.