Македонците не спират да се заиграват с България в „опитте" им да изградят пътя към добросъседството.

Видно, съседите ни не са се трогнали кой знае колко от поисканата от премиера Борисов сводка за отношенията между двете държави и македонските медии продължават да бълват антибългарски публикации.

В днешния брой на скопския „Утрински весник" е публикувано обширно интервю на лидера на нерегистрираната ОМО „Илинден - Пирин" Стойко Стойков, озаглавено „Ако България иска доверие, нека го заслужи".

В него той отчита, че голяма част от българското общество живее „във времето на Тодор Живков" и че национализмът в България е антимакедонски по своята същност. „Виждате, че не само ние като малцинство, но и Македония като държава се сблъсква с абсурдни проблеми от страна на България," коментира още Стойков.

Той определя поведението на България в европейските институции и претенциите на страната ни към бившата югославска република по отношение на дискриминацията с „добре познатата тактика - крадецът вика дръжте крадеца". По думите му, кой колко е дискриминиран може лесно да се провери чрез решенията на Съда за правата на човека.

„Там всичко е ясно - една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония и девет за нарушаване на правата на македонците в България", заявява Стойков и допълва, че македонците в България са най-онеправданото малцинство, в сравнение с македонците в Албания и Гърция. За разлика от тях, в България „македонците са непризнати, нерегистрирани, дискриминирани и обиждани".

Стойков обяснява и че в момента опитите на ОМО „Илинден - Пирин" официално да получи статут на политическа партия са спрени. Те са в изчакване на промените в Закона за политическите партии.
„След първо четене на закона ние реагирахме остро до всички международни институции и изглежда, че е имало ефект, тъй като законът не е минал на второ четене", хвали се лидерът на ОМО „Илинден - Пирин".

Той се оплака от антимакедонската истерия в България, както и че властите в страната отказват какъвто и да било диалог с тях и са обект на омраза.
Стойко Стойков твърди, че ОМО „Илинден-Пирин" обсъжда възможността самостоятелно да организира „преброяване на македонците в България", по същия начин, по който това се обсъжда и от македонистките организации в Албания. Засега обаче не са готови за това, тъй като трябва солидна подготовка, а сериозна пречка е и страхът на македонците в България.

Въпросът според Стойков е омеква ли българското общество към македонския въпрос или се радикализира? „Българското общество се радикализира. Или по-скоро изкуствено се радикализира. В това ключова роля имат бившите тоталитарни структури, агентура и техните сателити", категоричен е той.

Според него възможно е, ако България престане да отрича македонската нация, език и малцинство, двете страни да почитат отделни личности и събития съвместно. Докато България обаче продължава да води открита антимакедонска политика, това е невъзможно. Причината Стойков намира в политиците, не в историците.

Лидерът на ОМО „Илинден-Пирин" вижда съвсем леки промени в България след присъединяването й към голямото европейско семейство. По думите му, кандидат-членката България е била много по-толерантна, отколкото европейска България, защото тогава е трябвало да изпълни критериите, а сега това не се налага.

Стойков засяга и темата за издадените български паспорти на граждани от Македония: „Паспортът няма нищо общо със самосъзнанието - тези хора просто имат две гражданства - и македонско, и българско. Защо тогава ги третират като българи? Всички знаем, че българското гражданство се взема почти винаги поради икономически причини."
Освен това ясно се вижда, че македонците с български паспорти нямат никакво участие в българския политически живот, дори и като гласоподаватели, отчита още Стойков и добавя, че това е съвсем нормално, тъй като почти всички, които са взели такива паспорти са напуснали Балканите, каквато е била и целта им.

Що се отнася до признаването на малцинствата в двете държави според Стойков България е показала, че няма добра воля за това: „Не трябва да й се правят отстъпки, ако и тя не прави това. Двете малцинства трябва да бъдат признати едновременно. Ако България иска доверие, трябва да си го заслужи."
Македония й даде безусловна подкрепа за ЕС, а сега, едва влязла, България започва да поставя условия на Македония. Не вярвам, че някой македонски политик ще бъде толкова глупав като Любчо Георгиевски, за да повтори същата грешка.
Това е главното постижение на българската политика спрямо Македония - недоверието. А, ако продължава както досега, ще добави и омраза, изтъква още Стойков.