Германският канцлер Ангела Меркел и министри от кабинета й се присъединиха към демонстрация в Берлин в подкрепа на религиозната толерантност и откритост, която се организира от мюсюлманските лидери в държавата, съобщава ДПА.

Събитието се провежда до историческата Бранденбургска врата. То е в подкрепа също на жертвите от терористичните атаки в Париж миналата седмица.

Нека стоим заедно. Терор: не и от наше име!, е един от лозунгите на демонстрацията, която е организирана от Централния съвет на мюсюлманите в Германия и Турската общност в Берлин.

Канцлерът, цитиран от АП, призова германците да не маргинализират мюсюлманите или другите малцинства. Меркел има категорична позиция срещу европейци, които се обявяват срещу ислямизацията на Европа. Организацията ПЕГИДА мобилизира 25 хиляди поддръжници вчера в антиислямски протест в източния град Дрезеден.

Изключването на групи заради тяхната вяра или произход е под достойнството на нашата либерална държава. Омразата срещу чужденците, расизмът и екстремизмът нямат място в тази страна, каза Меркел на церемония по повод 25 години от основаването на Vereins Deutsche Gesellschaft - асоциация, която насърчава политически, културни и социални отношения в Европа.

На днешното събитие също има представители на бизнеса, синдикатите, християнската и еврейски общности.

Очаква се пред Бранденбургската врата президентът на Германия Йоахим Гаук да произнесе слово.

В Германия живеят около 4 милиона мюсюлмани, повечето, от които са с турски произход. Това е равно на около 5% от 80-милионното население на Германия.