Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура не очаква пробив по време на мирните преговори в Женева. Той обаче изрази надежда, че съперничещите си страни ще могат да продължат диалога към сделка. Това съобщава Агенция "Франс прес".

"Дали очаквам пробив? Не, не очаквам пробив", заяви де Мистура пред журналисти в навечерието на преговорите в Женева. Той допълни, че се надява този кръг да доведе до по-нататъшни разговори за политическо решение на шестгодишния конфликт.

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че страната му е отворена за диалог със САЩ за безопасни зони в Сирия. Той обаче смята, че подобна инициатива е нужно да се съгласува със сирийското правителство.

Лавров обясни, че кратко е обсъдил въпроса с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на срещата им в Германия миналата седмица. Той допълни, че Тилърсън му е казал, че концепцията все още се разработва.

Американският президент Доналд Тръмп представи идеята за зони за сигурност като заместител на преселването на бежанците в САЩ или на други места по света.

Сергей Лавров отбеляза, че Русия ще чака САЩ да обясни подробно.

"Ние вярване, че всяка подобна инициатива, засягаща територията на Сирия, е нужно да бъде съгласувана със сирийското правителство, иначе ще бъде трудно то да ги изпълнява", заяви руският топ дипломат на пресконференция.

Описвайки нашето разбиране за това, за което можем да говорим, чакаме разяснения от Вашингтон. Също така сме готови да обсъдим и други предложения за нашето сътрудничество в Сирия, допълни Сергей Лавров.