Организацията на обединените нации (ООН) обвини британските политици за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа в резултат на излизането на Великобритания от ЕС, съобщава „Франс прес”.

Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизането от ЕС допринесе за насърчаването на престъпленията на расистка основа”, се изтъква в доклад на Комисията за премахване на расистката дискриминация към ООН.

Според комисията видни британски политически фигури не са осъдили расистките обиди и са създали благодатна почва за избуяването на расистки предразсъдъци по време на кампанията.

Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията с расистки подбуди около референдума на 23 юни, като само за един ден – на 25 юни – са докладвани 289 инцидента.

Подчертава се също така, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан.

От ООН са сериозно загрижени от негативното представяне на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите.

Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.