Новият ръководител на агенцията на ООН за правата на човека в Южна Корея изрази опасения, че проблемът с правата на човека в Северна Корея е оставен настрана на фона на ескалацията на военното напрежение поради провокациите на режима на Ким Чен-ун.

Уединената страна е пренасочила ресурси от услугите за населението към военни цели, каза Джеймс Хинан, представител на Службата на ООН за правата на човека в Сеул. Той направи изявлението по време на интервю за информационна агенция Yonhap миналата седмица.

"Винаги, когато има военно събитие като изстрелване на балистични ракети за тест, историята с правата на човека се изтласква настрани и това прави по-трудно за тези от нас, фокусирани върху правата на човека, да запазят правата на човека на дневен ред, защото всеки се фокусира върху мира и сигурността, което е много важен въпрос", каза той.

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

Санкциите са до голяма степен символични

В случай на ядрен опит на Севера, добави той, има големи шансове това да доведе до задълбочаване на изолацията на нацията, спиране на диалога и съкращения на хуманитарната подкрепа за хора в нужда, като политическата репресия ще се влоши.

Хинан започна работата си тук през октомври, заемайки поста, който беше вакантен от две години. Той каза, че ще се съсредоточи върху повишаването на обществената осведоменост за проблема с правата на човека в Северна Корея.

"В рамките на тези мандати искам да повиша видимостта на проблемите с правата на човека в КНДР, включително в Република Корея, и искам да увелича видовете информация, която получаваме от КНДР", каза той, позовавайки се на Севера с официалното му име , Корейската народнодемократична република.

По отношение на това как да се окаже натиск върху Пхенян за провокативните му действия, той подчерта необходимостта от придаване на тежест на ръководените от ООН многостранни санкции.

"По принцип Организацията на обединените нации винаги настоява санкциите да се правят на многостранно ниво чрез ООН, а не индивидуални санкции, но осъзнавам, че много държави наистина вървят напред с индивидуални санкции", каза той. "Но в крайна сметка санкциите се решават от държавите-членки.

След стартирането си през май, консервативната администрация на Южна Корея Yoon Suk-yeol наложи две партиди независими санкции на лица и агенции, участващи в ядреното и ракетното развитие на Северна Корея, в отговор на нейните продължаващи провокации, включително изстрелването на междуконтинентална балистична ракета (ICBM ) миналия месец.

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

След поредицата ракетни тестове

Хинан приветства първото назначаване от Сеул на севернокорейски пратеник по правата на човека от пет години насам. През юни Лий Шин-хуа, тогава професор по международни отношения в Корейския университет, беше избран за пратеник.

В замяна на политиката на Северна Корея на предишното либерално правителство на Мун Дже-ин, администрацията на Юн предприе по-активен подход за подобряване на човешките права в Севера.

Той каза, че неговият офис ще продължи да проучва възможностите за ангажиране със Севера, като изрази надежда, че офис на ООН за правата на човека ще бъде открит в Пхенян по-късно.

"Правата на човека са свързани изцяло с ангажираност и подобряване на ситуацията чрез ангажираност. Другите ни офиси в страните са в страните, в които работят, каза той. Бих искал офисът ни да бъде и в КНДР".

Офисът в Сеул беше създаден през юни 2015 г. като част от глобалните усилия за по-добър мониторинг на ситуацията с правата на човека в Северна Корея и за документиране на свързани с това данни и информация.

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата
Обновена

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата

"Интерфакс" съобщава, че ракетата се е приземила в Японско море

Припомняме, че на 2 декември Съединените щати, Южна Корея и Япония наложиха санкции на севернокорейски служители, свързани с оръжейните програми на страната. 

До мярката се стигна след последния и най-голям тест на междуконтинентална балистична ракета на Пхенян миналия месец.

Министерството на финансите на САЩ информира, че включва в черния списък Джон Ил-хо, Ю Джин и Ким Су-гил. Тримата вече бяха санкционирани от Европейския съюз през април.

Министерството на външните работи на Южна Корея пък обяви санкции срещу седем други лица, сред които граждани на Сингапур и Тайван, както и срещу осем юридически лица. Всички те вече са под санкции от страна на Съединените щати, наложени между януари 2018 г. и октомври 2022 г.

Япония също наложи санкции на три юридически и едно физическо лице. Под ударите на новите японски наказателни мерки попада и групата Lazarus, заподозряна в извършване на кибератаки.

Китай и Русия блокираха скорошните усилия за налагане на повече санкции на КНДР от страна на ООН и настояха те да бъдат облекчени, за да се даде тласък на преговорите и да се избегнат хуманитарни щети. Това накара Вашингтон да се съсредоточи върху тристранните усилия с Южна Корея и Япония, както и с европейските партньори.

Последния кръг от санкции идва, след като на 18 ноември Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета като част от рекордна поредица от над 60 ракетни изпитания през тази година. Действията ѝ засилиха опасенията, че страната може да е на път да възобнови изпитанията на ядрени оръжия, преустановени през 2017 г.