Протестите под надслов "Сърбия срещу насилието" се превърнаха в едни от най-масовите митинги, откакто преди повече от две десетилетия широки демонстрации предизвикаха падането на силния лидер Слободан Милошевич, съобщи АФП.

Протестите последваха масовата стрелба в началото на май, при която загинаха 18 души, а няколко други бяха ранени. Девет от загиналите бяха ученици от начално училище в Белград, които бяха застреляни от 13-годишен ученик.

Демонстрациите са израз на назряващия гняв срещу управляващата партия заради културата на насилие, която според протестиращите се разпалва от правителството и контролираните от него медии.

"Аз съм тук заради всички нас, особено заради децата ми. За да не се налага да протестират, а да работят и да живеят в страната си, както трябва", заяви 33-годишната математичка Бояна Попович пред АФП по време на митинга.

Протестът тази седмица, организиран от няколко проевропейски опозиционни партии, първоначално беше планиран за петък, но беше преместен като предпазна мярка, след като крайно десни групи обявиха, че ще дойдат.

Демонстрантите искат също така правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, като се насочват към политически дисиденти.

Те също така призовават министъра на вътрешните работи и ръководителя на разузнавателната служба да подадат оставка.

Отначало митингите бяха мирни, но се превърнаха в пълноценен антиправителствен протест, след като исканията им бяха посрещнати с ожесточен отпор от страна на президента и неговите съюзници, които се подиграваха на митингите и отправяха обиди към участниците.

Критиците от години обвиняват сръбския президент Александър Вучич, че все по-често разчита на автократични мерки, за да държи опозицията в безпорядък, а медиите и държавните институции - под свой контрол.

Протест на опозицията в Белград

Протест на опозицията в Белград

Искания за спиране на насилието

Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи конспиративни теории за чужди сили, които уж са организирали митингите.

53-годишният популистки лидер отхвърли и част от искането на опозицията за преходно правителство преди нови избори, като заяви, че това няма да се случи "докато съм жив".