Руски опозиционни активисти реагираха с възмущение на обвиненията на президента Владимир Путин срещу главния му критик Алексей Навални, който е хвърлен в затвора, информира ДПА.

Путин защити задържането на Навални след срещата вчера с американския президент Джо Байдън в Женева, заявявайки, че опозиционерът умишлено бил игнорирал изискванията за информиране пред руската съдебна система миналата година, когато той потърси лечение в Германия след покушение с отрова.

ЕС осъди и заклейми решението на руски съд за организациите на Навални

ЕС осъди и заклейми решението на руски съд за организациите на Навални

Борел: Това е модел на систематични репресии в руската конституция

"Ъъъ, какво? Той умишлено отлетял за лечение в чужбина, за да избегне проверки?", написа в "Туитър" говорителката на Навални Кира Ярмиш. Тя публикува снимка на болничното легло, на което дисидентът, изпаднал в кома, беше транспортиран до Берлин.

От своя страна Леонид Волков, който е близък на Навални, обвини Путин, че е загубил връзка с реалността.

Съпругата на 45-годишния политик - Юлия Навалная, също публикува снимка в "Инстаграм" на транспорта на Навални до Германия миналия август. Тя иронично отбеляза, че е запазила тази снимка като напомняне за това как съпругът ѝ "съзнателно" е нарушил руските закони.

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Андрей Пивоваров е задържан на летището в Санкт Петербург, полиция нахлу в домове и на други

На въпрос на журналисти дали Навални ще отговаря на условията за размяна на затворници със САЩ, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това вероятно ще бъде възможно само ако опозиционерът бил гражданин на САЩ и работел за специалните служби там.

Навални беше арестуван на летище в Москва в средата на януари при завръщането си в Русия от Германия. След това съдът го осъди на три години и половина в наказателна колония. 

Твърди се, че той е нарушил изискванията за информиране при условна присъда в по-ранно наказателно дело, докато се възстановяваше в Германия от покушение с бойното отровно вещество новичок.

Правозащитницит разкритикуваха съдебния процес като политически мотивиран.

ЕС и САЩ наложиха санкции срещу Русия заради присъдата.

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

За основаване на организация, в нарушение на правата на човека, обида на съдия и кражби от фондацията му ФБК