Огромни тълпи от антиправителствени протестиращи обградиха в събота сградата на сръбската държавна телевизия в центъра на Белград, за да настояват автократичният президент Александър Вучич да отслаби строгата си хватка върху основните медии и да допусне алтернативни гласове.

Това съобщи АП.

Десетки хиляди привърженици на опозицията, някои от които скандираха лозунги, призоваващи президента Вучич да подаде оставка, излязоха по мокрите от дъжда улици ден след като привържениците на президента организираха също толкова голям митинг в столицата.

Агенцията припомя, че повечето от поддръжниците на Вучич са били докарани в столицата с автобуси от цяла Сърбия и някои съседни държави.

Пред централата на националната телевизия Радио телевизия Србие (РТС) тълпата свиреше със свирки и бурно освиркваше. Те твърдят, че според законите държавната телевизия трябва да бъде безпристрастна като обществена, но тя е била открито проправителствена.

Проведените за четвърти път след стрелбата в началото на май протести, ръководени от опозицията, изглежда се превръщат в най-големия бунт срещу автократичното управление на Вучич през последните 10 години на власт.

Първоначално митингите избухнаха в отговор на двете масови стрелби в началото на месеца, при които загинаха 18 души, а 20 бяха ранени, много от които деца от начално училище.

Вучич хвърли оставка като лидер на управляващата партия в Сърбия

Вучич хвърли оставка като лидер на управляващата партия в Сърбия

Той обаче остава президент на страната

Сред другите искания на протестиращите са оставките на високопоставени служители и отнемането на лицензите на проправителствени медии, които излъчват материали с насилие и са гости на криминални личности и военнопрестъпници.

Вучич обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията със стрелбата за политически цели.

По-рано в събота той се оттегли от ръководството на популистката си партия на фона на плановете си да сформира по-широко политическо движение. Вучич посочи за свой наследник близкия си съюзник Милош Вучевич, настоящ министър на отбраната.

Белград подкрепи Вучич

Белград подкрепи Вучич

Протести заливат Сърбия

Държейки чадъри на фона на проливния дъжд в събота, протестиращите бавно обходиха сградата на телевизия RTS в центъра на Белград, като напълно покриха улиците в целия район.

Много от тях държаха цветя в памет на убитите деца и носеха значки с надпис "лешояд" или "хиена", осмивайки изразите, които официалните лица използваха, за да опишат протестиращите.

Вучич заяви, че новото, национално движение ще бъде сформирано през юни, за да включва други партии, експерти и видни личности и да насърчава единството.

Протест на опозицията в Белград

Протест на опозицията в Белград

Искания за спиране на насилието

Според анализатори това е опит за прегрупиране на фона на нарастващия обществен натиск. Критиците твърдят, че движението може да доведе до еднопартийно управление, повече или по-малко както е в Русия на Владимир Путин, когото Вучич подкрепя.

По време на митинга в петък Вучич предложи диалог, тъй като търси начини да облекчи нарастващия обществен натиск.

Опозиционните партии обещаха да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Сред тях са отстраняването на министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаването, отнемането на лицензите за излъчване в цялата страна на две проправителствени телевизии и уволнението на органа за наблюдение на медиите.

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили плановете

"Ако не изпълнят (исканията), няма да си тръгнем оттук", каза Милица Томич, жителка на Белград. "Ще бъдем тук, ако се наложи, всеки ден, всяка седмица, когато и да е."